Kommunalrådet som fattat beslut om skolnedläggningar välkomnar friskolor i byarna. Foto: SVT

Kommunalrådet i Vilhelmina: ”Friskola är ett jättebra alternativ”

Uppdaterad
Publicerad

När Vilhelmina kommun fattat beslut om att lägga ner byskolorna av ekonomiska skäl tar andra krafter vid. Byborna som vill rädda skolorna genom att starta friskola har redan skickat en ansökan till Skolinspektionen – ett initiativ som välkomnas av kommunalrådet.

– Engagemang är något som alltid fascinerat mig och jag tycker att friskola är ett jättebra alternativ, säger Annika Andersson (C), kommunalråd i Vilhelmina.

Föräldrarna tog initiativ till att starta friskola för bara några veckor sedan då de forstod att de politiska besluten pekade mot nedläggning av deras skolor. Byskolorna i Vilhelmina kommun har försvunnit en efter en, nu handlar det om två byskolor som ligger på pendlingsavstånd till tätorten, Nästansjö och Malgovik. De har totalt omkring 70 elever.

Vilhelminas krisande ekonomi

Nedskärningar drabbar friskolor

Socialdemokraten Magnus Johansson som är vice ordförande och som var med i kommunstyrelsens beslut om att rösta för en nedläggning av de bägge skolorna säger:

– Föräldrarna är i sin fulla rätt att starta upp friskolor. Det kan inte vi från kommunen göra någonting åt, men det är klart att med de nedskärningar som vi gör nu det kommer att göra att den så kallade skolpengen kommer att bli mindre för friskolor och det kommer även drabba andra friskolor i Vilhelmina.

Det formella beslutet om nedläggningen av byskolorna i Nästansjö och Malgovik fattas i kommunfullmäktige den 3 mars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vilhelminas krisande ekonomi

Mer i ämnet