Malin Wimelius är projektledare för forskningsprojektet vid Umeå universitet. Foto: TT/Umeå universitet

De kartlägger allmänhetens syn på våldsbejakande extremism

Publicerad

Nu ska allmänhetens syn på våldsbejakande extremism undersökas. Ett forskningsprojekt vid Umeå universitet, ska bland annat ta reda på hur man anser att samhället i stort hanterade attacken på Drottninggatan i Stockholm.

För ett år sedan, den 7 april, inträffade terrorattacken på Drottninggatan i Stockholm. Sedan knappt två år tillbaka leder Enheten för polisutbildning vid Umeå universitet ett forskningsprojekt som undersöker hur  offentliga aktörer och civilsamhälle kan samarbeta i arbetet  mot våldsbejakande extremism.

Enkät till allmänheten

Projektet har ett krisberedskapsperspektiv och finansieras av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. I projektet ingår en nationell enkät som i samarbete med SCB har skickats ut till 5 000 personer i åldern 18-79 år. Resultaten håller just nu på att sammanställas.

– Enkäten handlar inte primärt om människors syn på attacken på Drottninggatan, även om några sådana frågor också finns i enkäten, säger Malin Wimelius, projektledare och docent vid Statsvetenskapliga institutionen.

Enkätresultaten kan komma att redovisas separat men de ska också ingå i projektets slutrapport som väntas presenteras under nästa år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer