En hundleksak på gården där kvinnan attackerades. Foto: Berno Jonsson, SVT.

Den dödade kvinnans amstaff bet barn för två år sedan

Uppdaterad
Publicerad

Polisen tycker sig ha en bra bild över händelseförloppet där en kvinna dog efter att ha blivit attackerad av sin egen hund. Tre personer ska ha befunnit sig i en bostad i en by utanför Robertsfors och det var när kvinnan försökte få bort hunden som bitit en man som den attackerade henne.

– Det är en tragisk olycka där hundägaren avlider, säger Sofia Karlsson, förundersökningsledare.

Det var vid 21.30-tiden på söndagskvällen som hunden, som enligt polisen är av rasen amstaff, först ska ha attackerat den man som senare fick flygas till sjukhus för sina skador. När kvinnan försökte avvärja och få bort hunden bet den henne så allvarligt att hon avled.

”Försöker avvärja”

– Det har börjat med att hunden attackerade en av tre som som befann sig på platsen. Kvinnan försöker avvärja angreppet på mannen och händelseförloppet flyttas utomhus och där har hon blivit attackerad och avlider, säger Sofia Karlsson, förundersökningsledare vid polisen.

Kvinna i Robertsfors blev ihjälbiten av sin egen hund

Polisen fortsätter utredningen med förhör under dagen och meddelar att de vid lunchtid hävt avspärrningarna runt fastigheten.

– Vi vill få en hundraprocentig bild av händelseförloppet, säger Karlsson.

Tidigare attack

För två år sedan var det ytterligare en incident med en hundattack hemma hos den avlidna kvinnan. Enligt en anmälan till Länsstyrelsen i Västerbotten ska det även då ha varit en amstaff som bitit ett barn i benet som var på besök hos kvinnan. Barnet ska ha fått sådana skador att det tvingades operera.

Av den anmälan framgår även att hunden ska ha attackerat vuxna sedan tidigare och att kvinnan skulle lämna bort den. Enligt källor till SVT var det samma hund som senare bet ihjäl kvinnan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvinna i Robertsfors blev ihjälbiten av sin egen hund

Mer i ämnet