Under onsdagen inleddes rättegången i hovrätten mot den barnvåldtäktsdömde elevassistenten i Lycksele. Foto: SVT

Dömdes för 41 grova våldtäkter mot barn

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen inleddes hovrättsförhandlingarna kring den barnvåldtäktsdömde elevassistenen i Lycksele. Nytt för dessa förhandlingar är att försvaret åberopat en vittnespsykolog som specialiserar sig på vittnesmål av barn.

I juli dömdes en 28-årig elevassistent i Lycksele till tolv års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn vid 41 tillfällen under elva års tid. Barnen erbjöds bland annat fördelar i spel i utbyte mot sexuella handlingar.

Försvaret höll med domen i vissa delar men ifrågasatte en del målsägandes berättelser.

– Vi har inte påstått att någon ljuger men däremot kan både barn och vuxna bli påverkade och minnas fel. Då vill vi gärna att hovrätten överväger det och analyserar uppgifterna noga, säger försvarsadvokaten Mikael Stenman till SVT.

”Har vissa specialistkunskaper”

Elevassistenten överklagade domen och under onsdagen inleddes förhandlingarna i hovrätten. Denna gång åberopar försvaret en psykolog som specialiserat sig på vittnesmål av barn.

– Hon har vissa specialistkunskaper och har skrivit en avhandling om hur man ska värdera utsagor från barn. Hon har verktyg och sätt att analysera vittnesmålen på vetenskaplig väg och jag vill lyfta in det och kanske få en djupgående analys av de uppgifter som lämnas i de delar som vi har överklagat, säger Stenman.

Försvaret yrkar på samma sak som i tingsrätten, det vill säga att påföljden ska vara sex till åtta års fängelse. Förhandlingarna väntas pågå fram till den 2 oktober.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Övergrepp på skolbarn i Lycksele

Mer i ämnet