Foto: SVT.

Emilia kan ha förföljts av gärningsmannen

Uppdaterad
Publicerad

Det har skett flera våldtäktsförsök på Ålidhem den senaste tiden. Emilia tror att hon har sett den misstänkte mannen – och även blivit förföljd av honom.

– Jag cyklade för mitt liv, allt jag hade, säger hon.

Natten mot den 15 oktober. Emillia var på väg hem från sitt arbete. Hon cyklade tillsammans med en manlig kollega nästan hela vägen. Hon stannade till för att kolla sin mobil nära sjukhuset. Då märkte hon att hon var iakttagen av en man som färdades på cykel.

Emilia har tidigare känt sig trygg i Umeå. Denna natt blev hon så skakad att hon försköt det som kom att hända.

Flera överfall i Umeå

– Det var som på film. Det här händer inte, säger Emilia till SVT Nyheter Västerbotten.

Cyklade för sitt liv

När hon väntat ut att mannen skulle passera utom synhåll satte hon händerna på handtaget och cyklade allt vad hon kunde. Hon var rädd men också stark. Hon cyklade fort.

– Jag cyklade för mitt liv, allt jag hade, säger hon.

Men hon hann inte undan mannen som följde efter henne på cykel. Han gensköt henne och vid en husvägg längre fram stod han och väntade.

– Det var alldeles folktomt i övrig och det var sent på natten. Det här är inte bra, hann jag tänka, säger Emilia.

Plötsligt stapplade det ut en man från ett hus. Mannen raglade, men hans existens fick mannen på cykel som förföljt henne i oktobernatten att försvinna som en blixt.

Låste lägenheten med dubbla lås

– Jag tror aldrig att jag cyklat så fort i hela mitt liv. Jag låste med dubbla lås, drog för gardinerna och slängde mig i soffan med händerna mot huvudet. Det var overkligt på något sätt.

Dagen efter berättade Emilias vänner att en annan ung kvinna utsatts för ett våldtäktsförsök lite längre bort. Då insåg hon att hon måste ringa polisen och berätta om mannen.

Läs mer om våldtäktsförsöken här.

– Tanken som for genom huvudet var – det här händer bara inte, det händer inte mig.

Tiden som gått har inte fått henne att glömma, kanske detaljer, men inte känslan av skräck och rädslan för mörker.

Emilia berättar att vänner och andra studenter reagerat över de händelser som inträffat vid Studentvägen och Fysikgränd – två överfall där en man sent på småtimmarna gjort närmanden som polisen kallar våldtäktsförsök.

Har lämnat uppgifter till polisen

Emilia kunde ha varit den första av de tre som nu lever med samma rädsla.

– Vänner till mig har skaffat pepparsprej. En del talar om att det är som under perioder då Hagamannen satte skräck i Umeå. Jag tar inte cykel en meter om jag är ensam och jag har blivit väldigt rädd för mörker. Varje ansikte jag möter synar jag. Det är otäckt att han är där ute någonstans.

Läs mer om polisens misstankar kring överfallen här.

Emilia har blivit förhörd av polisen om hennes upplevelse och iaktagelser.

Fotnot: Emilia heter egentligen något annat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flera överfall i Umeå

Mer i ämnet