Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Håkan Jonsson, partiledare Jakt- och fiskesamerna, har skickat en inhibitionsskrivelse till regeringen rörande beslutet att riva Anita Gimvalls nya kåta. Foto: SVT

Jakt- och fiskesamerna vill att Länsstyrelsen avvaktar med rivning av kåta

Uppdaterad
Publicerad

I en skrivelse till regeringen har partiet Jakt- och fiskesamerna begärt att Anita Gimvalls återuppbyggda kåtabyggnad ska få stå kvar. Detta tills regeringens planerade utredning av rennäringslagen är färdig.

Kampen om Anita Gimvalls byggen vid Stenträsket i Storuman sträcker sig långt tillbaka men i mars 2021 kom domen från Mark- och miljödomstolen i Umeå att den återuppbyggda kåtan ska rivas.

Konflikten har under åren växt sig allt större och har blivit en princip- och konfliktfråga i Sametinget då det i grunden handlar om vilka som har vissa rättigheter enligt rennäringslagen.

Regeringen har meddelat att man under en fyraårsperiod kommer att utreda den nuvarande rennäringslagen, något som partiet Jakt- och fiskesamerna ser på med förhoppning:

– Att man då ser till att rättigheterna ligger hos det samiska folket och att det grundas på urminnes hävd, då först har vi en lag som reglerar urfolket samernas rätt och inte som idag då det i princip är en näringsrätt, säger partiledare Håkan Jonsson.

Han anser att Länsstyrelsen i Västerbotten bör avvakta med beslutet att riva Anita Gimvalls kåta tills utredningen och revideringen av lagen är färdig.

Hör mer från intervjun i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kampen om kåtan

Mer i ämnet