Foto: Samuel Pettersson / TT / SVT

Friad 30-åring kräver skadestånd av staten

Uppdaterad
Publicerad

30-åringen friades i oktober från anklagelserna om mordet på en man på Ersboda i Umeå i vintras. Nu begär han ”skälig ersättning” av staten efter att ha suttit frihetsberövad i totalt 58 dagar.

Mannens advokat, Jens Nyström, pekar i ansökan till Justitiekanslern (JK) på att fallet fått stor medial uppmärksamhet då det handlat om den första dödsskjutningen i Umeå. 30-åringen greps i slutet av augsti och försattes på fri fot när rättegången avslutades i mitten av oktober.

Skadeståndsbeloppet bör inte understiga 60 000 kronor, skriver advokat Jens Nyström, som betonar att hans klient var häktad med restriktioner.

Dödsskjutning på Ersboda

Sammanlagt satt 30-åringen frihetsberövad i 58 dagar misstänkt för mord och tre fall av mordförsök, något han friades från i samband med rättegången. Han dömdes till sex månaders fängelse för annan brottslighet, som han aldrig suttit frihetsberövad för.

Större lidande än normalt

Jens Nyström skriver att uppmärksamheten har orsakat 30-åringen större lidande än vad som kan anses normalt, då dödsskjutningen fått fått stort medialt utrymme.

En man som tidigare var huvudmisstänkt, senare huvudvittne, i samma mordutredning yrkade på 100 000 kronor i skadestånd. Han tilldelades tidigare i veckan 63 000 kronor för det lidande frihetsberövandet innebar för honom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutning på Ersboda

Mer i ämnet