Foto: Tommy Forsgren, SVT

Västerbotten har högst iva-tryck i landet: ”Extremt tufft”

Uppdaterad
Publicerad

Västerbotten har högst antal iva-patienter i landet i förhållande till antalet invånare. 17 personer vårdas på länets tre iva-mottagningar och nu kan region Västerbotten tvingas ta hjälp av andra län för att klara trycket.

– Det är väldigt tufft just nu, säger Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västerbotten.

Västerbotten har högst antal iva-patienter i landet i förhållande till antalet invånare, enligt statistik som TT tagit fram. Västerbotten har tidigare klarat sig relativt bra under pandemin och har kunnat hjälpa andra regioner med vårdplatser av covidsjuka patienter. Nu är situationen plötsligt helt omvänd.

– Det är en ansträngd situation och väldigt tufft. Vi får titta på möjliga lösningar, om vi kan vi få hjälp av andra län. Det har vi inte behövt göra tidigare, vi har hjälpt andra, men nu får vi nog göra det, säger Winsa.

Coronaviruset i Västerbotten

Det nya taket på 80 covid-patienter, varav 20 på iva, har redan börjat närma sig. Nu jobbar man intensivt på att hitta lösningar.

– Det är extremt tufft, men på något sätt kommer vi att klara av det, säger Winsa.

Hur är det för personalen?

– Personalen på iva är väldigt trött.

– Det här är effekten av den stora spridningen i samhället. Det är därför vi ber och ber och ber om att alla ska följa restriktionerna, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet