Foto: Maja Suslin/TT

Jabar Amin (MP) ställer inte upp för omval

Publicerad

Riksdagsledamoten Jabar Amin (MP) kommer inte att ställa upp för omval. Det meddelade han i ett pressmeddelande under onsdagseftermiddagen.

Inom Miljöpartiet i Västerbotten och Umeå har det pågått konflikter i över tio år. Det handlar bland annat om anklagelser kring svågerpolitik, rasism och jäv.

För bara några veckor sedan beslutade Miljöpartiets partistyrelse att tillfälligt sätta in en ny styrelse och ta över partiet i Västerbotten från centralt håll.

Marléne Tamlin, sammankallande i partistyrelsen, sa då att det finns grupperingar och konflikter i partiet i Västerbotten som gör att man var tvungen att hjälpa till med demokratifrågor.

Toppade listan efter provval

Nyligen avslutade partiet ett provval i Västerbotten där Jabar Amin toppade listan som Västerbottens riksdagsledamotkandidat. Provvalet fick stark kritik från riksvalberedningen som menade att provvalen gav en tydlig indikation på hur polariserat Miljöpartiet i Västerbotten är.

Jabar Amin säger att hans avhopp inte har med bråket att göra, utan om att han på riksplanet inte kunnat driva den gröna politik han vill.

– Det är allmänt känt att jag har tillhört en av de kritiska rösterna i Miljöpartiets riksdagsgrupp; kritisk mot flera av de förödande kompromisser som vår partiledning har gjort i regeringsställning och som nu har resulterat i ett allvarligt väljarras på 45 procent och omfattande medlemsflykt, skriver Jabar Amin.

– Under den senaste tiden har jag börjat inse att förutsättningarna för ett nödvändigt och konstruktivt förändringsarbete att bedriva gröna systemförändrande frågor under rådande omständigheter är minimala, säger Jabar Amin i pressmeddelandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer