Foto: SVT

Kommunen vänder – erbjuder SD nya lokaler

Uppdaterad
Publicerad

Efter att missnöje och debatter blossat upp under dagen bland anställda vid Kulturhuset Väven, men också i kulturlivet i Umeå som en reaktion på Sverigedemokraternas möte i Vävens lokaler har Umeå kommun tagit till sig av åsikterna. Nu erbjuder man partiet nya lokaler för konferensen i februari.

Reaktionerna på Sverigedemokraternas möte som ska hållas i Umeå den 16 februari har varit starka. Personal som arbetar på Kulturhuset Väven där bokningen gjorts, har anonymt uttalat sig i tidningen ETC Umeå att anställda upplevt obehag och inte vill arbeta under partiets sammanträde i lokalerna.

Nu har Umeå kommun lystrat till kritiken mot bokningen och valt att erbjuda en ersättningslokal till SD i det gamla bibliotekshusets fullmäktigesal.

Lars Sahlin. Arkivbild. Foto: SVT

– SD har en bekräftad bokning i Väven, men många i vår personal känner sig inte bekväma i detta, så vi tänker helt enkelt erbjuda en ersättningslokal som kanske passar nog så bra. Då tänkte vi oss fullmäktigesalen i gamla bibliotekshuset. Vi har ställt frågan till dem under måndagseftermiddagen, säger Lars Sahlin, biträdande kulturchef vid Umeå kommun.

Kommunen: Vill ta ett arbetsmiljöansvar

Eftersom bokningen redan är bekräftad väljer man att inte tvinga SD ur lokalerna, utan är tydliga från kommunens håll att det är ett erbjudande om att byta.

Läs även: SD: Upp till Väven att ta arbetsgivaransvar

– Vi exkluderar dem inte, utan erbjuder annan lokal. Vi tar bara fasta på de synpunkter som kommit och vill ta ett arbetsmiljöansvar, så vi provar detta. Kring fullmäktigesalen finns det inte så många parallella aktiviteter på samma sätt som det är i Väven, säger Lars Sahlin.

”Väntar ivrigt på besked”

I teorin är det inte möjligt för kommunen att avboka Sverigedemokraternas möte i Väven enligt objektivitetsprincipen, menar Lars Sahlin. Men efter att röster höjts även från andra än de anställda vid Väven hoppas man att SD själva ska välja att byta lokaler.

– Vi noterar att stora delar av kulturlivet upprörs, och vi vill gärna att de ska verka och trivas i Väven och att vi inte ska riskera några avbokningar. Det vore inte önskvärt om det här skulle gå ut över programmet. Vi väntar ivrigt och hoppas få besked så snart som möjligt, säger Sahlin.

Hade ni gjort annorlunda med er bokning med facit i hand?

– Jag vet inte. Någon lärdom kan man nog dra, men vi har inte hunnit analysera något än. Vi hoppas få en bra lösning som möjligt, sedan får vi sätta oss ner och fundera.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SD-mötet i Umeå

Mer i ämnet