Konungens hälsning till Umeå universitet: ”Jag gläds i dag”

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen tillkännagavs att Nobelpriset i kemi går till forskarna Emmanuelle Charpentier och Jennifer A Doudna för upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9. H.M. konungen Carl XVI Gustaf valde att gratulera genom ett telegram.

Telegrammet och gratulationen inleder H.M. Konungen med orden ”Jag har med glädje mottagit dagens besked att Nobelpriset i kemi tilldelas professor Jennifer A. Doudna och professor Emmanuelle Charpentier för utvecklingen av gensaxen CRISPR-Cas9”.

H.M. konungen valde också att lyfta sitt besök vid Umeå universitet 2015.

Nobelpris till Umeå universitet

”Professor Charpentier var vid tidpunkten för sin avgörande upptäckt verksam vid Umeå universitet och i samband med universitetets jubileumshögtid 2015 fick jag själv möjlighet att besöka Laboratory for Molecular Infection Medicine Sweden, MIMS, där professor Charpentier då var verksam som forskningsledare”.

Viktigt erkännande

”Jag gläds i dag med de båda pristagarna och framför härmed mina varma gratulationer till Umeå universitet för detta viktiga erkännande”, står att läsa i telegrammet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelpris till Umeå universitet

Mer i ämnet