• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling i Gnesta. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. LÄS MER

Läkaren som stoppade Jimmie Åkesson mordhotas

Publicerad

Läkaren som stoppade Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson från att komma in på en avdelning på Norrlands universitetssjukhus har utsatts för mordhot.

Hoten är så pass allvarliga att han inte kunnat vara på jobbet eller bo hemma i sin bostad den senaste tiden. 

Det var för cirka tre veckor sedan som läkaren på geriatriken vid universitetssjukhuset i Umeå ställde sig i vägen och stoppade Jimmie Åkesson för att besöka avdelningen.

Läkaren hänvisade då till patientsäkerheten som påverkades när personalen blev orolig inför besöket.

– På grund av arbetsbelastningen så fanns det inte tid att prata ihop oss hur vi skulle hantera besöket. Jag småpratade med några under arbetets gång och upplevde att det fanns en allmän känsla av olust och obehag, förklarade läkaren efter besöket.

Hot på nätet

Ända sedan dess har det förekommit mordhot och andra allvarliga hot på nätet i sociala medier mot den aktuelle läkaren.

Han har enligt uppgifter till SVT:s Västerbottensnytt inte kunnat vistas på jobbet eller hemma på grund av hoten.

Kritiserar sjukhusledningen

Geriatrikprofessorn Yngve Gustavsson uppger också att han blivit hotad och att det handlade om direkta mordhot som arkebusering och avrättning. Han tycker också att hela besöket av Sverigedemokraterna vid geriatriskt centrum var under all kritik och illa skött av sjukhusledningen.

– Det är väldigt obehag och en tråkig konsekvens av det som har hänt. Ett fullkomligt respektlöst uppträdande som jag tycker är jättetråkigt. Vi har en direktkontakt med de utsatta medarbetarna och för en dialog med polisen för att bedöma hoten, säger Anders Sylvan som är landstingsdirektör.

– Det som har hänt får oss att vara självkritiska och vi kommer att vara mer omsorgsfulla över hur vi riggar säkerheten vid liknande politiska besök framöver, säger landstingsdirektören Anders Sylvan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SD i Västerbotten

Mer i ämnet