Här är 22-åringarna som kandiderar i valet i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

Söndagen den elfte september är det dags att rösta i valet till riksdag, region- och kommunfullmäktige.

Det är få unga personer som har förtroendeuppdrag i Västerbotten.

Men 22-åringarna Ahmad Rostami (S) och Izabel Riedl (M) står på listan till regionstyrelsen respektive kommunfullmäktige.

– Det känns bra att ställa upp, säger Rostami.

En av dem ställer upp i valet för första gången, den andra har växt upp med politiken och ställer nu upp för andra gången inom sitt parti. Izabel Riedl står på plats 26 på Moderaternas lista till kommunvalet i Umeå.

– Jag har aldrig ångrat att jag gick med i Moderaterna, säger hon.

Följ dina lokala nyheter om valet i Västerbotten

Ställer upp för första gången

Socialdemokraten Ahmad Rostami ställer upp i valet för första gången och står bland annat på plats nummer 10 på Regionfullmäktigelistan för Västerbottens län västra.

– Det känns bra att ställa upp, säger han.

Ahmad Rostami kom till Sverige som analfabet för sex år sedan. Nu arbetar han som undersköterska, pratar flera olika språk och drömmer om att studera vidare på universitetet. Han säger att kriget i Afghanistan präglat honom på flera olika sätt.

– Jag tar inte demokrati för givet, säger Ahmad Rostami.

”Kandiderar som ett lag”

Izabel Riedl arbetar deltid som politisk sekreterare med inriktning sociala medier och är även kommunikatör för Moderatkvinnorna. Hon studerar även vid Umeå universitet. Trots att hon har mångårig politisk erfarenhet tror hon själv inte att hon kommer att ta sig in i kommunfullmäktige.

– Jag står ju ganska långt ner på listan så jag kommer inte kandidera för mig själv. Vi kandiderar som ett lag. Vi har många andra representanter som lyssnar på oss (unga, reds anm)  som kan lyfta frågorna, säger hon.

Ahmad Rostami är inte nervös inför valet, men har ingen aning om hur han kommer placera sig.

– Det får väljarna avgöra.

Hör politikerna berätta om några frågor de brinner för och varför de gick med i de olika partierna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Västerbotten

Mer i ämnet