Bengt Ivansson och Emad Zand. Foto: SVT

Northvoltdelegation besökte Skellefteå

Uppdaterad
Publicerad

En delegation från företaget Northvolt besökte idag Skellefteå för att närmare undersöka förutsättningarna för en batterifabrik här. Och det gjorde de – från ovan.

Med helikopter flögs bland annat bolagets nyförvärv entreprenören Emad Zand över stan för att delegationen skulle få en bättre bild av hur vägar, järnvägar och elförsörjning ser ut.

– Det blir mycket enklare att förstå hur infrastrukturen här ser ut när man får se det från luften, berättar näringslivschef Bengt Ivansson som var en av dem som idag guidade representanterna från företaget som står i begrepp att fatta beslut om det är i Skellefteå eller Västerås som det ska byggas en batterifabrik.

Batterifabriken Northvolt

Enligt näringslivschefen har man också kikat på det tilltänkta byggområdet på Hedensbyn och pratat om förutsättningarna.

– En av utmaningen är kompetensförsörjningen. Det har vi bland annat pratat mycket om idag, säger Bengt Ivansson och konstaterar att det oavsett vilken stad det blir så är det en nyckelfråga.

Det handlar, menar han, mycket om arbetskraft och kompetens som idag finns i andra länder.

– Utifrån det perspektivet har vi också försökt att visa på de fördelar som finns till exempel i attraktiva boendeformer till relativt låga kostnader och ett rikt fritidsliv med allt från fiske till skidåkning nära till, delger han och konstaterar att de från Skellefteås sida nu gjort vad de kan.

Ambitionen från bolagets sida är att under september genomföra ett samråd i Skellefteå och i Västerås. Sedan fattas beslutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Batterifabriken Northvolt

Mer i ämnet