Batterifabriken Northvolt, som håller på att byggas i Skellefteå, kommer behöva rekrytera 2700 medarbetare, och får nu stöd av Tillväxtverket, eftersom en del av kompetensen som söks inte finns i länet. Foto: SVT Arkiv.

Nytt projekt ska hjälpa industriföretag att hitta personal

Publicerad

Industriföretag i Västerbotten har svårt att hitta arbetskraft med rätt kompetens. Speciellt svårt har företaget Northvolt som håller på att etablera en batterifabrik i Skellefteå. Därför satsar nu Tillväxtverket upp till 4,5 miljoner kronor i ett nytt projekt.

En stor del av den kompetens företagen i länet behöver finns inte i Västerbotten. Därför får nu Northvolt tillsammans med Region Västerbotten, Arbetsförmedlingen och Skellefteå kommun stödet från Tillväxtverket.

Projektet heter ”Ny kompetens för ett nytt energisystem” och ska innebära olika metoder, till exempel skräddarsydda utbildningsinsatser av personal från grupper som står långt från arbetsmarknaden, i synnerhet nyanlända.

Låg arbetslöshet i länet

Arbetslösheten är låg i Västerbotten, 5,1 procent, jämfört med 6,5 procent i riket. I Skellefteå är antalet arbetslösa bara drygt 2 000 personer, vilket kan göra företagens möjligheter att växa är små. Northvolt räknar med att behöva rekrytera 2 700 medarbetare de kommande åren.

Tillväxtverket hoppas att den metod som utvecklas i Västerbotten kan vara till nytta även i andra sammanhang.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Batterifabriken Northvolt

Mer i ämnet