Brottsplatsundersökningen efter det misstänkta mordet i Norsjö har varit omfattande.

Polisen: Tycker oss ha en bild över händelsen

Uppdaterad
Publicerad

Det misstänkta mordet som inträffade under gårdagsnatten i Norsjö har tagits över av Umeåpolisens avdelning för grova brott. Där uppger man att man börjar få en tydligare bild över vad som skett.

Efter gårdagens våldsdrama i Norsjö där en man utsattes för våld och senare avled på sjukhus och där en man anhölls misstänkt för mord så arbetar polisen frenetiskt med att skapa sig en bild över händelseförloppet. Under gårdagen sökte polisen igenom ett avspärrat område i Norsjö där man bland annat spårade med polishund. Vid lunchtid idag var brottsplatsundersökningen, som har varit omfattande, ännu inte färdigställd.

– Det hanns inte klart igår så det pågår fortfarande i den aktuella fastigheten. Utifrån det får vi se vilka fynd man gör, det är lite tidigt att gå in på vad man hittat. Men vi har tagit saker i beslag, säger Olle Andersson, chef på avdelningen för grova brott vid polisen i Umeå, till SVT.

Våldsdrama i Norsjö

Vittnen med bakgrundsinformation ska höras

Den man som bragdes om livet har enligt polisen utsatts för våld med någon form av tillhygge. Vad för sort det rör sig om vill man dock inte uttala sig om förrän en rättsläkare fått göra ett utlåtande.

Mannen fördes med ambulanshelikopter till sjukhus under natten mot måndagen, men hans liv gick inte att rädda. Flera vittnen ska nu höras.

– Man har hört folk omkring i området som kan ha information att bidra med, till exempel folk som känner dessa män sedan tidigare som kan uttala sig om deras bakgrund och varför detta kan ha hänt, men även personer som kan ha varit i närheten av händelsen. Vi fortsätter knacka dörr och söker upp de som bor i kvarteret, säger Andersson.

LÄS MER: Polisen förtegen om misstänka mordet

”Tycker oss ha en bild”

Den mordmisstänkte mannen, som är i 30-årsåldern, har bara förhörts kort under måndagsförmiddagen när han delgavs mordmisstankarna.

– Han har tagit ställning till det, men jag vill inte gå in på vad han sagt utifrån det korta förhöret. I eftermiddag är det planerat lite mer ingående förhör tillsammans med försvaret, då gick vi inte in på detaljer utan han delgavs bara brottsmisstanke då, säger Andersson.

Just nu är mannen anhållen skäligen misstänkt för mord, den lägre misstankegraden. Det har dock ingen större betydelse innan en eventuell häktning begärs, menar Olle Andersson.

LÄS MER: Försvarsadvokaten: ”Han mår naturligtvis inte bra”

– Polisen jobbar oftast med misstankegraden ”skäligen misstänkt”, men man blir ofta häktad på sannolika skäl. Så länge man enbart är anhållen så kommer man sällan upp till graden för sannolika skäl, säger Olle Andersson och fortsätter:

– Vi börjar få en uppfattning om hur det gått till. Även om vi inte är klara ännu så tycker vi oss ha en bild över hur händelsen har gått till. Imorgon gör vi en samlad bedömning om vilka fynd man gjort och vad som sagts i förhör, och ser om vi begär någon häktad. Men mycket talar för att han häktas just nu.

Under onsdagen tas beslut om mannen ska begäras häktad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsdrama i Norsjö

Mer i ämnet