Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag kände mig väldigt liten faktiskt” – hör Tyler Curtis berätta om hur det var att överblicka spåren från den stora lavinen. Foto: Sebastian Wiklund, SVT

Ovanligt stor lavin utlöstes på Girifjället under stormen Ingunn

Publicerad

Förra veckans hårda storm i Kittelfjäll utlöste tre laviner på Girifjället. Den största bedöms vara en storlek 4 på den femgradiga lavinskalan.

– En sån stor lavin kan förstöra en lastbil eller ett tåg, eller slå ner fyra hektar skog under sin framfart, säger lavinspecialisten Tyler Curtis.

Det var när Tyler Curtis och hans kollega var ute och gjorde fältobservationer för Naturvårdsverkets lavinprognoser efter förra veckans storm som de hittade spåren efter lavinerna på Girifjället.

– Det fjället har en terräng som ofta producerar laviner under säsongen så det var förväntat att det gått flera laviner, men det är inte ofta vi observerar så stora laviner i de svenska fjällen. Jag har bott i Kittelfjäll i tio år och det är andra gången jag ser en så stor lavin, säger Tyler Curtis.

”Får stor respekt”

Lavinen som de bedömer är en storlek 4 hade brutit sönder flera mindre träd. Hade det funnits mer skog, bebyggelse eller andra föremål i närheten hade lavinen kunnat orsaka mer skada.

Trots att lavinrisken är liten på Girifjället just nu förutspår Tyler Curtis att det kommer gå fler på samma ställe senare i vinter, eftersom att förra veckans lavin lämnat en jämn snöyta efter sig.

– Vi kommer troligtvis inte få se en lavin i samma storlek, men jag kan nästan säkert säga att det kommer gå en till lavin i samma sluttning den här vintern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.