Foto: SVT

Personal på anstalten i Umeå stal mat från köket

Publicerad

En kock på anstalten i Umeå uppmärksammade ledningen i slutet av 2020 om att det försvann mat från köket. När man sedan tittade igenom kameramaterial konstaterades att två i personalen, vid merparten av sina arbetspass, hämtat mat från köket utan att lämna några lunchkuponger.

De båda anställda har efter upptäckten påstått att de trodde att det var ok, eftersom maten i fråga var matrester. Tanken var dock att matresterna skulle serveras igen.

HR tycker att allvarlighetsgraden skiljer sig åt mellan de två. Den ena hade varit anställd några få år och jobbat nattskift en kortare tid. Han gick på information från en kollega utan att kontrollera det med chefen. Han åt maten öppet inför sina kollegor.

Den andre mannen har jobbat 18 år på anstalten och borde enligt internutredningen ha vetat bättre. När denne olovligen har tagit mat har han vanligtvis gått in i nattpersonalens vilorum och ätit. Han påstår att det godkänts från kockar, men vägrar namnge någon.

HR: Kan tyda på en kultur

I utredningen framgår att även andra i personalen hämtat förnödenheter i köket, om än i mindre omfattning. Detta kan tyda på en acceptans eller kultur på arbetsplatsen, skriver HR i sin bedömning av internutredningen.

HR menar att ansvaret ytterst ligger på de enskilda personerna, men ett förtydligande från en chef hade kunnat förhindra att det kunde pågå i flera år.

Nu ligger det på personalansvarsnämnden att fatta eventuellt beslut om disciplinpåföljd för de två männen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer