Foto: SVT/TT

Polisen höjer beredskapen inför SD:s möte

Uppdaterad
Publicerad

I kväll kommer Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson till Umeå igen för att hålla ett medlemsmöte. Förra gången, för knappt en månad sedan, blev det bråk och mötet fick avbrytas då brandlarmet gick. Nu har polisen i Umeå höjt beredskapen inför mötet.

Senast stoppades mötet, men Åkesson lovade att återkomma. I kväll är det dags. Polisen ligger i beredskap inför kvällens möte.

– Vi har satt in extraresurser även denna gång, säger Peder Jonsson, polisens presstalesperson i Umeå och fortsätter:

SD-mötet i Umeå

– Vi hoppas på ett lugnt möte, även om det blev bråk förra gången.

Just Nu: Bombhundar sökte igenom lokal inför SD-möte

SD har egen dörrvakt

För en månad sedan höll Sverigedemokraterna möte på Väven i Umeå. En för polisen svårkontrollerad plats då annan verksamhet också pågick i Väven samtidigt som Sverigedemokraterna skulle hålla sitt möte.

Den här gången hålls mötet i fullmäktigesalen i gamla biblioteket i Umeå, en plats som är lättare att kontrollera. Petter Nilsson, Sverigesdemokraternas ordförande i Umeå, kommer att agera dörrvakt.

– Jag kommer att stå nere vid ytterdörren och kolla så att rätt personer kommer att släppas in. Vi kommer inte att ha några bråkstakar inne i huset denna gång, säger Nilsson.

Under gårdagen fick han en säkerhetsgenomgång av Säpo.

Ung Vänster vill inte avslöja planerna

Ung Vänster deltog i demonstrationerna vid förra mötet. De vill inte berätta hur man kommer att agera vid kvällens möte.

– Det får ni se då, säger en representant för Ung Vänster till SVT Nyheter Västerbotten.

Jimmie Åkesson kommer en halvtimme innan mötet att träffa pressen för att svara på frågor. Mötet börjar klockan 19.00 i kväll och på vår webb kan du följa händelseutvecklingen.

SVT Nyheter Västerbotten har både reportrar och fotograf på plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SD-mötet i Umeå

Mer i ämnet