Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tommy Svensson på Region Västerbotten berättar vad de nu ska göra med alla andningsmasker som inte går att använda. Foto: FOI/SVT

Region Västerbotten köpte en halv miljon felaktiga andningsskydd

Uppdaterad
Publicerad
Region Västerbotten tvingas reklamera två inköp av andningsmasker till olika företag efter att tester visat att de inte håller det som leverantörerna lovat. Det ena köpet gäller en halv miljon felaktiga andningskydd för tre miljoner kronor.

I början av coronapandemin tog skyddsutrustningen snabbt slut. Ju längre tiden gick desto svårare blev det för kommuner och regioner i landet att köpa in skyddsutrustning till sin personal via de upphandlade leverantörerna.

Den desperata situationen ledde till att en ny marknad för företag med kontakter i Kina växte fram. SVT Nyheter Västerbotten var i början av april i kontakt med Malå kommun, som då vittnade om mer eller mindre seriösa företag som erbjöd kommuner att köpa andningskydd för skyhöga priser.

Köpt in en miljon felaktiga andningsskydd

Även Region Västerbotten drabbades av den desperata situationen och köpte in andningsskydd från två olika företag. Det ena köpet var på runt 20 000 masker och det andra på en halv miljon andningskydd till en summa av tre miljoner kronor. Det visar en kartläggning som Uppdrag granskning och SVT Nyheter har gjort.

Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, har testat båda leveranserna och inget har klarat det som leverantören lovat regionen. Testresultaten från FOI visade att maskerna från den mindre leveransen släppte igenom över nio gånger så många partiklar som den tillåtna maxgränsen.

Se i klippet vad regionen säger om situationen de nu hamnat i.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet