Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Maria Lundqvist Brömster (L) och Peter Olofsson (S) om beslutet att fördela 18 miljoner i löneökning för hårt belastad vårdpersonal i covid-nära vård. Foto: SVT

Regionstyrelsen beslutar om 18 miljoner till covid-personal

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen beslutade regionstyrelsen i Västerbotten att skjuta till 18 miljoner kronor i utökat löneutrymme till vårdenheter som direkt eller indirekt hanterat covid-relaterad vård.

Pengarna kommer från de extra statsbidrag som regioner och kommuner har kunnat ansöka om hos Socialstyrelsen för merkostnader som uppstått i samband med pandemin, för Region Västerbotten uppgår de äskade medlen till totalt 260 miljoner kronor under 2020 och 2021.

Förslaget om extra kompensation har kommit efter att vårdpersonal demonstrerat mot vad man anser vara dålig ersättning för dem som jobbat i nära kontakt med covid-patienter och som har fått en ökad arbetsbelastning till följd av det högre trycket på sjukvården.

– Vi ser ju att det gjorts stora insatser på många ställen och vi bejakar den här diskussionen. Vi har ju sagt tidigare att vi vill ge en premie till alla och det var ju för att det är svårt att göra avgränsningar. Men nu får parterna avgöra vilka som ska få extra ersättning, säger Peter Olofsson (S) ordförande i regionstyrelsen.

Liberalen: ”Måste prioritera vår personal”

Oppositionen i regionstyrelsen har argumenterat för en tillfällig dubblering av de tillskjutna medlen.

– 18 miljoner till löneöversyn har man satt från majoritetens sida och det är vi med på men vi tycker också att det finns all anledning att ha en engångssatsning på 18 miljoner för de grupper som jobbat i covidnära vård, säger Maria Lundqvist Brömster (L) och fortsätter:

– Jag tycker att det är bra att politiken har satt ner foten och visar på att vår personal är viktig, utan personal blir det ingen vård, då skulle vi stå oss ganska slätt.

Yrkandet från oppositionen sköts dock ner av majoriteten som gick på tjänsteskrivelsen och arbetsutskottets linje.

Hör mer från politikens argumentation i intervjuerna ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer