Arkivbild. Foto: SVT

SD: Upp till Väven att ta arbetsgivaransvar

Uppdaterad
Publicerad

Efter att anställda på Kulturhuset Väven fick veta att Sverigedemokraterna skulle hålla möte i lokalerna och inte vill arbeta under partiets möte i lokalerna har en debatt blossat upp. På SD som menar att det är upp till arbetsgivaren att förhindra inskränkningar i mötet.
– Vi litar på att Väven är en demokratisk organisation och vi tror de arbetar för demokrati, säger Petter Nilsson, ordförande i SD Västerbotten.

Tidningen ETC Umeå rapporterade i dag om att oro uppstått bland Väven-medarbetare efter att Sverigedemokraternas bokning av lokalen tillkännagavs och en anställd på Väven fick av en slump reda på att Sverigedemokraterna den 16 februari hade bokat en sal i Väven under deras Sverigeturné.

Läs också: Personal vägrar jobba när SD-möte hålls i Väven

Petter Nilsson, ordförande för Sverigedemokraterna Västerbotten, tycker agerandet är ett begränsande av demokratiska rättigheter.

– Börjar man begränsa demokratiska rättigheter och rätten att uttrycka en politisk åsikt så hotar man demokratin, säger Petter Nilsson och fortsätter:

– På Tidningen ETC har man tagit ett lösryckt rykte från en enskild person. Det är en arbetsgivarfråga. Vi har ett arbetsrättssystem där har man möjlighet att strejka om man inte är bunden till kollektivavtalet, men utanför det är man bunden som anställd att göra sitt jobb, och att ta hand om sitt företag. Då kan man tycka det är upp till Väven i Umeå att ta sitt arbetsgivaransvar, menar Nilsson.

”Inga konstigheter”

Enligt tidningen ETC kommer en manifestation mot SD:s möte på Väven anordnas, då av Umeås fria kulturliv.

– För mig är det inga konstigheter. Man har alltid rätt att manifestera sin åsikt genom yttrandefrihet. Men tycker det är mycket hat i allt det här, och jag fördömer hat, säger Petter Nilsson.

Portades från lokaler i Umeå

Kan ni förstå om exempelvis nysvenskar skulle ta illa vid sig att arbeta på Väven under ert möte där?

– Absolut inte, säger Petter Nilsson.

Det är inte första gången som diskussioner uppstått i Umeå efter att SD skulle hålla möte i några av Umeås lokaler. Folkets Hus valde våren 2014 att porta partiet från sina lokaler.

– På Väven är det första gången diskussioner uppstått, men vi har blivit uteslutna från Folkets Hus tidigare. Vi litar på att Väven är en demokratisk organisation och vi tror de arbetar för demokrati. Vi kommer säkerligen föra diskussioner med dem, men då rörande säkerhet och liknande. Men skulle det bli osäkert för oss att vistas där så kommer vi nog föra vidare diskussioner, säger Nilsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SD-mötet i Umeå

Mer i ämnet