Live

Senaste nytt om valet 2022 i Västerbottens län

Här rapporterar vi om den senaste händelseutvecklingen kring valet i Västerbotten

Här rapporterar vi om den senaste händelseutvecklingen kring valet i Västerbotten

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Andreas Eliasson (S) och Max Fredriksson (KD) nominerades till kommunstyrelsens ordförande – hör dem i klippet ovan efter resultatet. Foto: SVT/Moa Lindberg

Senaste nytt om valet 2022 i Västerbottens län

Avslutar chatten om valet

Nu är det dags att avsluta chatten om valet.
Vi kommer självklart att fortsätta att rapportera om valet och politiska samarbeten, följ oss i appen!
Tack alla ni som läst och tagit del av vår rapportering kring valet!

Klart hur Vindeln ska styras – S och KD fortsätter samarbete
Nu är det klart att Socialdemokraterna fortsätter samarbeta med Kristdemokraterna i Vindeln. De båda partierna har styrt tillsammans med Vänsterpartiet den senaste mandatperioden.

– Vänsterpartiet har meddelat att de går i opposition, men jag hoppas på ett fortsatt gott samarbete, säger Mattias Haglund (S), kommunalråd.

Jonas Karlberg (V) fortsätter som gruppledare i regionen

Vänsterpartiet styrelse i Västerbotten har nu gjort klart vilka som kommer att väljas till de olika uppdragen i regionen. Jonas Karlber (V), nuvarande gruppledare och regionråd med ansvar för jämställdhet och jämlikhet, har fått förnyat förtroende att leda regiongruppen.
– Jag är både glad och hedrad över att ha fått förtroende att fortsätta som gruppledare. Min förhoppning är att vi i Vänsterpartiet, tillsammans med våra samarbetspartier, ska kunna fortsätta jobba för att Västerbotten ska vara ett jämlikt och jämställt län, säger Jonas Karlberg.

Jonas Karlberg (V)

Lindahl nomineras inte till Lööfs efterträdare

Riksdagsledamoten Helena Lindahl (C) från Robertsfors i Västerbotten finns inte med bland namnen när valberedningens ordförande Jan Andersson på måndagen presenterade Centerpartiets tre slutkandidater till ny partiledare.

Tackar för stöd

I sina sociala medier tackar Lindahl (C) de som nominerat henne.

"Det stora stöd som jag upplevt varit värdefullt och ger mig motivation i mitt vidare arbete med att stärka våra positioner på landsbygden, bland småföretagare och att göra det decentralistiska köksbordsperspektivet mer närvarande i svensk politik", skriver hon i ett facebookinlägg.

Tre kandidater

De kandidater som fortfarande kan ta över efter Annie Lööf är Daniel Bäckström, Elisabeth Thand Ringqvist och Muharrem Demirok. Alla tre kandidaterna är riksdagsledamöter, rapporterar TT.

Såväl medlemmar som avdelningar, distrikt och syskonorganisationer har haft möjlighet att nominera kandidater.

Ny ledare för Centerpartiet väljs den 2 februari nästa år.

Klart med styret i Vännäs – ett udda samarbete fortsätter

Det blir fortsatt Socialdemokraterna, Moderaterna och Vänsterpartiet i majoritet i Vännäs.

– Det känns väldigt bra och tryggt inför framtiden, säger Anna Frej (S).

Även under föregående mandatperiod samarbetade partierna. Skillnaden efter valet är att Vänsterpartiet backade vilket gjorde att Moderaterna gick om som andra största parti.

– Moderaterna får fler poster än tidigare. Men vi har, trots ideologiska skiljelinjer, ett nära och förtroendefullt samarbete. Det är en bra personkemi i gruppen, säger Jan Nilsson (M).

SD:s toppnamn Sara Gille på Dalabänken hade hellre representerat Västerbotten
Efter valet blev Sara Gille (SD) Dalarnas nya toppnamn för Sverigedemokraterna på Dalabänken i riksdagen. Hon bor i Dorotea i Västerbotten.

– Det hade varit lämpligare med någon som bor i Dalarna, säger Sara Gille (SD).

Klart med styret i Vilhelmina – S tar över i minoritet
Nu är det klart att Socialdemokraterna tar över styret i Vilhelmina kommun. Det avgjordes i en sluten omröstning i dagens kommunfullmäktige.

– Det känns bra, men vi har utmaningar framför oss, säger Andreas Eliasson (S), ordförande kommunstyrelsen och blivande kommunalråd.

Två SD-ledamöter i kommunfullmäktige i Umeå hoppar av

Oscar Mehler och Eva-Maria And lämnar sina uppdrag i kommunfullmäktige, något som VK var först med att berätta om.

- Det stämmer det, bekräftar Lars Forsgren (SD), gruppledare i kommunfullmäktige och ordförande för SD i Umeåregionen till SVT. De två ersättare Mikael Jonsson och Wilhelm Wikberg tar över deras ordinare platser.

- De är redo att hoppa in, säger Forsgren och fortsätter:

- Det är synd, men vi har ändå en fullständig och kompetent laguppställning redo, säger Lars Forsgren och menar att Mehler och And gärna hade fått stanna kvar men att han respekterar deras beslut.

Centerpartiet hoppar av styret i Bjurholms kommun - SD tar plats

Centerpartiet lämnar styret i Bjurholm och Sverigedemokraterna tar plats med Moderaterna och Kristdemokraterna. Så ser läget ut i Bjurholm inför avgörande valfullmäktige 7 november.

Tidigare mandatperiod har Bjurholm styrts av ett uttalat samarbete mellan Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna. Men efter att Liberalerna inte längre finns kvar och Centerpartiet dragit sig ur kommer kommunen nu styras genom ett samarbete mellan M, KD och SD som tillsammans får 12 av 21 mandat i fullmäktige.

- Vi hade kommit överens med Centern men så drog de sig ur, så nu får vi sätta oss ner igen. Men som det ser ut nu blir det vi, KD och SD som kommer styra, säger Christina Lidström (M).

Enligt Per-Olof Lidestav (C) drog sig partiet ur för att det finns oklarheter kring hur en del bland moderater, kristdemokrater och sverigedemokrater i kommunen ställer sig till bygget av förskolan och äldreboendet Diamanten.

- Diamanten är ett av de viktigaste besluten som Bjurholms kommun tagit och då är det bättre för oss att stå utanför och samarbeta med de som vi är överens med, säger Per-Olof Lidestav.

Svårt att få ihop ett politiskt styre i Vilhelmina: "Vinnarna måste ta ansvar"

Inför måndagens kommunfullmäktige hade Kristdemokraterna förankrat ett samarbete med Politiskt alternativ (PA) och Sverigedemokraterna (SD). Övriga partier skulle ingå i opposition och hade meddelat att de skulle släppa fram Kristdemokraternas nominering Max Fredriksson.

Men timmar innan omröstningen meddelade Centerpartiet och Moderaterna att de ingått en valteknisk samverkan, vilket gjorde att Kristdemokraternas koalition tappade en av sina mandat i kommunstyrelsen.

– Då backade vi, vi kommer inte kunna driva den lokala politiken på de grunderna, säger Lennart Fjellman, gruppledare för Kristdemokraterna i Vilhelmina.

Centern: "Vill maximera inflytandet"

Enligt Jokim Risberg, förstanamn på Centerpartiets lista, ingick man en koalition med Moderaterna för att få fler platser i utskott och nämnder.

- Vi tappade mest i valet och gör det här för att maximera inflytandet, men när det gäller hur kommunen ska styras hoppas vi att de vinnarna tar ansvar och löser situationen.

Socialdemokraterna meddelade tidigare att de tänker gå i opposition.

- Vi har inget annat beslut att ge nu men vi måste få till ett styre, alla partier måste ha en dialog med varandra, säger Andreas Eliasson från Socialdemokraterna.

På måndag hålls ett nytt kommunfullmäktige i Vilhelmina där Lennart Fjellman (KD) hoppas att man hittar en lösning.

– Kommunen behöver ett styre nu. Vi har budgeten som behöver tas i december, jag hoppas alla tar sitt ansvar.