Polis patrullerar det avspärrade området utanför Hotell Lappland. Foto: Andreas Jakobsson/SVTVisa alla (5)
Visa alla (5)

Stor polisinsats efter ”grovt brott”

Uppdaterad
Publicerad

Poliser från hela region nord deltog i jakten på de maskerade gärningsmän som under tidiga tisdagsmorgonen rånade Hotell Lappland i Lycksele. Tre män greps efter en biljakt.

En större polisinsats med patruller från hela region Nord samarbetade efter att Hotell Lappland i Lycksele utsatts för ett grovt rån under natten mot tisdagen.

– Platsen är avspärrad och utredningen pågår för fullt, säger Peder Jonsson vid polisen i Västerbotten.

Polisen är av utredningstekniska skäl i nuläget väldigt förtegna om detaljerna kring rånet. Exempelvis är det oklart hur många gärningsmännen är och hur rånet gått till väga.

– Vi har en ganska god uppfattning om vad som hänt, men jag vill just nu inte gå ut med mer information, säger Jonsson.

Har man använt skjutvapen?

– Jag vill inte gå ut med mer information om vad vi vet eller tror i nuläget.

Fångades på film

hotellets övervakningsfilm som läckt ut syns hur två maskerade män i kostym tagit sig in i hotellets lokaler. Strax innan ska en anställd överfallits och tvingats visa var nyckeln till kassaskåpet förvarades. Männen ska ha varit beväpnade med knivar och andra vapen.

– Jag gick för att kontrollera vad som utlöst larmet och när jag kom in i ett kontor blev jag överfallen av tre personer, berättar mannen till vk.se.

Han ska sedan ha bundits fast med silvertejp, men tog sig loss och kunde larma polis.

Intensiv biljakt

Det blev en intensiv jakt efter rånarna. Polispatruller från angränsande län kallades in och sökte sedan tidig morgon efter de misstänkta gärningsmännen.

En polispatrull fick senare under morgonen span på en misstänkt bil. När de försökte stoppa den vägrade föraren stanna. Polispatruller från angränsande län hjälpte till och la ut spikmatta.

– Vi har fått stopp på en bil utanför Bjurholm. De försökte fly från polispatrullen, bekräftar polisens vakthavande befäl Kenneth Jonsson till SVT.

Han bekräftar också att bilen misstänks ha med rånet att göra. Men om polisen fått stopp på rätt personer är det ingen som vill bekräfta.

– Det får du ta med Peder Jonsson, säger han.

Men Jonsson vill inte berätta mer.

– Jag vill inte gå in på det just nu, säger Peder Jonsson.

Tre anhållna

Polisen gick senare ut med information om att tre misstänkta män gripits redan en timme efter rånet. Det skedde efter biljakten utanför Bjurholm. De greps i en korsning på väg 353 som går mellan Lycksele mot Bjurholm – nio mil ifrån brottsplatsen.

Vid lunchtid beslutade kammaråklagare Anders Norberg att anhålla de tre männen. De är på sannolika skäl misstänkta för rånet.

Söker vittnen

För att säkra bevis är polisen är intresserade av alla iaktagelser runt personer och fordon som kan ha med händelsen att göra. Detta gäller framförallt mellan klockan 01.30 – 04.30.

– Det är inte så många som är ute och rör sig på vägarna vid den tiden, så vi är intresserade av alla iaktagelser, säger Peder Jonsson.

Det är i nuläget oklart vad rånarna fått med sig från hotellet. Ingen i personalen uppges dock ha skadats.

– De har inte kommit till fysisk skada men det är klart… hur de mår kan jag inte säga, men de är inte fysiskt skadade, säger Peder Jonsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Rånet mot Hotell Lappland

Mer i ämnet