Fortsatt brist på bostäder i Storuman. Foto: SVT

Storuman saknar bostäder – för sjätte året i rad

Uppdaterad
Publicerad

Det är bara Storuman av alla inlandskommuner i Västerbotten som rapporterar ett fortsatt underskott på bostadsmarknaden för 2020, trots flera nya bostadsbyggen.

– Att lösa bostadssituationen har varit en prioriterad fråga, säger oppositionsrådet Karin Malmfjord (S).

I svaret till den kommunenkät som ligger till grund för Länsstyrelsens bostadsmarknadsanalys skriver Storuman att man har en obalans med ett underskott av bostäder i kommunen, både i centralorten och i kommunens övriga delar.

Enligt kommunen är det brist på:

  • Fler större lägenheter, alternativt villor för stora familjer
  • Mindre lägenheter för ungdomar
  • Små hyresrätter för åretruntboende på turistorterna Hemavan och Tärnaby
  • Seniorlägenheter i hela kommunen
  • Mindre lägenheter för säsongsboende på turistorterna

Kommunen bedömer däremot att det om tre år framför allt kommer att finnas en fortsatt brist på seniorlägenheter i kommunen samt bostäder i Hemavan och Tärnaby.

”Byggboom i Hemavan

Kommunalrådet och kommunstyrelsens vice ordförande Karin Malmfjord (S) menar att det har funnits ett högt tryck på bostadsbyggandet i turistorterna Hemavan och Tärnaby, men att det varit problematiskt att hitta arbetskraft.

– Det går inte att få tag på byggentreprenörer, det är ju byggboom fortfarande i Hemavan.

Hon fortsätter:

– Det är brist på rörmokare, lång väntetid för att få tag på elektriker. De jobbar allt vad dom hinner, våra hantverkare. Och den situationen har det varit ett par år.

Hör mer om Storumans förutsättningar i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.