Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Jägaren Björn Larsson tvingades avstå sitt arrende – hör honom berätta Foto: SVT

Jaktarrangören: ”Sveaskog köpte ut mig för 100 000 kronor”

Uppdaterad
Publicerad

Ännu en person träder nu fram och berättar om hur han under hårda påtryckningar tvingades avstå sitt arrende på jaktmark från Sveaskog. Han fick ingen förklaring till varför han inte fick fortsätta men säger att Sveaskog betalade honom 100 000 kronor för att han skulle hålla tyst om saken.

– Jag kan bara inte förstå det som jag blivit utsatt för. Om jag hade varit kriminell eller gjort något tokigt men så är ju inte fallet, säger Björn Larsson och skakar på huvudet.

Han bor i Lycksele och har varit jaktarrangör i över tolv år på Sveaskogs marker med jaktgäster från hela världen. Verksamheten har han målmedvetet byggt upp med både viltvård, älgtorn och byggnader för jaktgästerna.

– Jag har delvis kunnat leva på det men det är inga miljoner jag har gjort på min verksamhet, säger han.

Tvingades avstå sitt arrende

Markerna som han arrenderat av Sveaskog är en mycket fin varierad gammelskog i en ekopark mellan Storuman och Lycksele.

– Den motivering jag fick var att det inte gick att jaga både älg och småvilt på denna mark samtidigt, trots att jag gjort det under alla år. De uppgav att de ville ha kontroll över älgjakten för att kunna ha sina specialjägare på marken för att på så sätt nå sina avskjutningsmål,  berättar Björn Larsson.

Till slut gav Sveaskog honom 100 000 kronor i ersättning för att han skulle avstå arrendet och inte gå vidare i processen, säger han till SVT Nyheter Västerbotten.

– De sade att det var en förlikning och en betalning för det arbete jag gjort och det material som jag lämnade kvar i anläggningen eller jaktcampen, men i själva verket kändes de som om de ville köpa ut mig för att jag skulle hålla tyst, säger Björn Larsson.

Sveaskog vill inte kommentera de enskilda fallen utan hänvisar till att det är hemliga affärsuppgörelser. De menar också att det är få jaktlag som blivit av med sina arrenden och att det inte finns någon systematik i deras förfarande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Jaktkritik mot Sveaskog

Mer i ämnet