Brandchef Lars Tapani. Foto: SVT.

Trög rekrytering i jakten på nya deltidsbrandmän

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår arbetet med att locka till sig nya deltidsbrandmän i Umeå kommun. Totalt skulle man vilja få in så många som 15 nya brandmän men än så länge går det trögt på ansökningsfronten.

Under måndagen gick räddningstjänsten i Umeå kommun ut med att man nu söker deltidsbrandmän på flera orter. I Holmsund, Hörnefors, Tavelsjö, Botsmark och Sävar behövs folk, men än så länge har man inte fått napp.

– I den kampanj vi kör nu tror jag inte att vi fått in någon ansökan än. Vi har ju öppet egentligen hela året och det söks personal konstant. Just nu kör vi den här riktade kampanjen under sommaren ett par tre månader, säger Magnus Sjögren samordnare för Brandförsvar och säkerhet på räddningstjänsten i Umeå.

I den bästa av världar berättar Sjögren att man allt som allt skulle vilja ha in runt 15 stycken nya deltidsbrandmän i kommunen.

LÄS MER: Brandchefen: ”En tuff situation”

”Brist? Ja till viss del”

Enligt Sjögren är behovet att få in fler deltidsbrandmän stort. Behovet vid varje station varierar men folk kommer att behövas menar han.

– Vi vill absolut ha fler, brist? Ja till viss del vi har ingen extra personal just nu och vill ha god framförhållning och inte stå där med för lite personal om det krisar.

Magnus Sjögrens bild av situationen delas också av brandchef Lars Tapani – det behövs mer folk.

– Det finns ingen kår som inte behöver det. Det varierar över tid men det finns alltid ett behov, vi har inget underlag idag där vi kan säga att vi är nöjda, säger Tapani.

LÄS MER: Nu slutar Per: ”Det gick åt helvete allting”

Brandchefen: ”Har inte lyckats bra”

De senaste månaderna har SVT rapporterat om deltidsbrandmän som slutat i protest. Det senaste exemplet av missnöje är Holmsund där kåren inte beviljas semester och tvingas gå in i beredskap under sin ordinarie semester.

Om händelser som denna eller liknande är en orsak till att det går trögt att rekrytera nya deltidsbrandmän låter Tapani vara osagt men klart är det i alla fall att det är svårt.

– Vi har inte lyckats bra tidigare så vi vet att det inte är någon anstormning. Men det varierar från station till station hur stort behovet är men rent generellt, i hela landet, blir det svårare och svårare och vad det beror finns det säkert flera anledningar till, säger Lars Tapani.

Fritid värderas högre idag

Tapani förklarar att det historiskt sett har varit kö för att få komma och vara reserv på en brandkår. Då var det väldigt eftertraktat och folk var enligt honom mer benägna att ställa upp för sin bygd och omgivning men så ser det inte ut idag.

– Nu värderar man fritiden på ett annat sätt och förväntar sig kanske att någon annan ska leverera, men det är ju det vi behöver hjälp med. Man måste förstå att om man ska ha räddningstjänst på sin ort måste fler engagera sig på orten, så fungerar systemet idag, säger Lars Tapani.

Enligt honom så saknas det folk på alla de fem orter som man nu söker deltidsbrandmän till.

Finns det anledning att ta ett steg tillbaka och förändra hur ni rekryterar?

– Det tänker vi på hela tiden. Om vi tänker rätt, det vet vi inte men om vi ser på resultatet så misslyckas vi ju eftersom vi inte lyckas attrahera personal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.