Foto: Pressbild

Umeåforskare upptäckte Kevinfallet

Uppdaterad
Publicerad

Det var forskaren Rickard L Sjöberg från Umeå som tipsade journalisterna om Kevinfallet. Nu hoppas han att den uppmärksammade rättsskandalen ska leda till diskussion och förändring.

Redan för fem år sedan slog läkaren och Umeåforskaren Rickard L Sjöberg larm om att Kevinfallet kunde vara en rättsskandal. Igår avskrevs bröderna Christian och Robin från misstankarna att de skulle ha mördat Kevin.

– Det känns bra, men det var inte oväntat. När jag läste polisens rapport om hur de fick fram erkännande kände jag att det var en rättsskandal och vartefter fler uppgifter kom fram har den bilden bekräftats, säger Rickard L Sjöberg.

Fallet Kevin

Frustrerad över allvarliga problem

Enligt Rickard L Sjöberg har han under två decennier försökt bidra till att rättspsykologisk kunskap används och hanteras på ett bra sätt av samhället. Han har varit frustrerad över att vissa allvarliga problem inte har gått att komma åt. Rickard L Sjöberg var inkopplad som vetenskaplig expert i Thomas Quik-fallet.

– Jag kunde då konstatera vilken kraft grävande journalistik har, säger han.

Ställer krav på universiteten

Nu hoppas Rickard L Sjöberg på förändring. Bland annat tycker han att universiteten måste ta ett större ansvar för hur deras anställda forskare tillämpar forskning. Framför allt för att personer inte ska råka illa ut på grund av forskningen.

Sjöberg tycker också att polisen borde inrätta en enhet för beteendevetanskaplig forskning och att jurister ska bli bättre på att ställa kritiska frågor kring forskning.

Vilka reaktioner har du fått efter det här?

– Det har mestadels varit positiva reaktioner och det känns kul, säger Rickard L Sjöberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Kevin

Mer i ämnet