Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kommunalråden om att satsa trots kärv ekonomi och hur de ser på vindkraftsfrågan Foto: SVT

Utmaningar enar Bjurholmspolitiken – satsar trots kärv ekonomi

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022Valkompass

Det har varit ekonomiskt tufft den senaste mandatperioden i Bjurholm. Den krisande ekonomin och minskande befolkningen har fått majoriteten, med Moderaterna i spetsen och oppositionen där Socialdemokraterna är största parti, att dra åt samma håll.

– Vi samarbetar och tycker att det viktiga är att det går bra för Bjurholm, säger Christina Lidström (M), kommunalråd.

Trots det bistra ekonomiska resultaten tog man i våras beslut om den största satsningen i Bjurholms moderna historia. Byggandet av Diamanten som ska samla äldreomsorg och i stort sett all förskoleverksamhet i en och samma byggnad – en satsning på närmare 200 miljoner kronor.

– Det är klart att det finns en oro kring prisutvecklingen och vad som händer i omvärlden. Men vi måste ändå satsa, det är vår väg att komma framåt och få en verksamhet som fungerar på ett bättre ekonomiskt sätt, säger Linda Berglund (S), oppositionsråd.

Vindkraftspark

En fråga som är aktuell efter valet är Vattenfalls planer på att bygga 270 meter höga vindkraftverk i kommunen. 2015 sa kommunfullmäktige ja till en vindkraftspark med lägre snurror – men nu är det mer oklart bland partierna hur de kommer att rösta.

Hör mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Följ dina lokala nyheter om valet i Västerbotten

Mer i ämnet