Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det fanns möjlighet till 80 nya jobb, men blev 70. I klippet berättar civilminister Ida Karkiainen (S) om varför. Foto: SVT

70 statliga jobb till Härnösand – civilministern: ”Finns ett behov”

Uppdaterad
Publicerad

Turerna har varit många kring de statliga jobb som enligt regeringen kunde flyttas från Stockholm till Härnösands kommun.

Nästan fyra år sedan regeringens första beslut kom under tisdagen ett besked.

70 jobb från fyra olika myndigheter omlokaliseras till Västernorrlands residensstad.

Det var år 2018 som regeringen meddelade att de skulle se över möjligheten att flytta minst 50 arbetstillfällen på statliga myndigheter till Härnösand från Stockholm.

Drygt ett år senare meddelade utredaren Ingegerd Palmér att hon kommit fram till att 80 jobb från fem statliga myndigheter skulle kunna flyttas. Men de berörda myndigheterna satte sig på tvären och ville inte byta Stockholm mot Västernorrland.

Beslutet tas på torsdag

Nu nästan fyra år efter att utredningen startade har ett besked i frågan kommit och på torsdag väntas regeringen besluta om att 70 jobb ska flyttas till Härnösand. De ska vara tillsatta senast den 1 juni 2024.

– Vi ser att Västernorrland och Härnösand har ett behov av fler statliga arbetstillfällen. Härnösand har blivit av med många statliga arbetstillfällen och har under många år märkt av den centralisering som skett, säger civilminister Ida Karkiainen (S).

C krävde svar

I början av 2021 kritiserades regeringen för att arbetet tagit lång tid och bland annat centerpartisten Anne-li Sjölund krävde svar. Hon menade då att Härnösand är den residensstad med svagast utveckling av statliga jobb.

I klippet berättar Ida Karkiainen vad som haltat utredningen.

Inte bara Härnösandspersonal

Vilka det är som kommer få de nya jobben är något som får bestämmas under beredningens gång. Men de kommer förmodligen inte bara tillsättas av personal från Härnösandsområdet.

– Vi vill att människor ska kunna bo i hela landet och ta statliga jobb men också att flytta ut de statliga jobben till de orterna som har en överdimension av statliga arbetstillfällen, säger Karkiainen (S).

Från Skolverket, Socialstyrelsen och Kammarkollegiet ska minst 35 arbetstillfällen flyttas från Stockholm till Härnösand.

Regeringen har också lämnat i uppdrag till Sida att flytta 5 jobb.

Sedan tidigare har Skatteverket meddelat att myndigheten påbörjat en lokalisering av upp till 30 årsarbetskrafter från Stockholm till Härnösand.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.