Person som lämnar sin post i investeringsbolaget Option One, är dömd för ett narkotikarelaterat brott, uppger styrelseordförande Anders Mjärdsjö (M). Foto: Stina Ahlinder/SVT

Efter SVT:s granskning – avhopp från M-toppen Anders Mjärdsjös bolag

Uppdaterad
Publicerad

En person lämnar sin post i investeringsbolaget Option One. Det uppger bolagets styrelseordförande, Moderaternas toppolitiker i Ånge, Anders Mjärdsjö. Han har dock fortsatt förtroende för den kritiserade sajten Finanstid.

Personen som slutar har dömts för ett narkotikarelaterat brott, som denne inte berättat om tidigare, enligt Anders Mjärdsjö.

Frågan togs upp på ett styrelsemöte som tidigarelagts med anledning av SVT:s granskning.

Där kom styrelsen också fram till att man har fortsatt förtroende för bolaget bakom sajten Finanstid, som av bedrägeriexperten Anders Björkenheim dömts ut som en ”megafon för investeringsbedrägerier”, och där Option One köpte in sig i fjol.

Mjärdsjö, som inte ställer upp på tv-intervju, säger att det visserligen är graverande med sajtens kopplingar till investeringshärvor, men han är säker på att verksamheten i dag är seriös.

Korrigerar tidpunkt

När det gäller Örebrobaserade Option Ones grundare, som också kopplats till flera rättsprocesser och polisutredningar, har Anders Mjärdsjö tidigare sagt att han haft som krav att grundaren skulle lämna bolaget när han själv skulle gå in i styrelsen.

Men SVT:s granskning visar att Mjärdsjö i själva verket satt som ledamot i styrelsen under ett helt år med grundaren som vd, vilket Anders Mjärdsjö bekräftar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Björkenheims kritik mot lokalpolitikern och ordföranden i Option Ones Anders Mjärdsjö. Foto: SVT

Bakgrund – turerna kring Finanstid och Increasor

SVT:s granskning visade i fjol hur sajten Finanstid använts för att marknadsföra flera okända bolag, inklusive sin egen dåvarande ägare, investeringsbolaget Increasor, som lyftes fram som en framgångssaga men senare kraschade.

En av Increasors grundare, som också kontrollerar innehållet på Finanstid, kan även knytas till två tidigare investeringshärvor – kring bolagen 24money och Systemhus.

Personen dömdes för ekobrott i den förstnämnda härvan, och har även senare haft kontakt med aktörer som i dag är åtalade för andra affärer, men han tillbakavisar själv alla anklagelser och är inte heller åtalad för något brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.