Foto: SVT

”Blir väldigt bekymrad”

Uppdaterad
Publicerad

Nina Fållbäck Svensson, chef för specialistvården inom Region Västernorrland, är mycket oroad efter beskedet från Mittuniversitetet att pausa flera olika sjukvårdsutbildningar.

– Beslutet kom som en överraskning. En mycket obehaglig överraskning, säger hon till SVT Västernorrland.

Mittuniversitetet meddelade på onsdagen att man inför läsåret 19/20 lägger ett antal specialistutbildningar på is. Det är utbildningarna till ambulanssjuksköterska, intensivvårdssjuksköterska, barnsjuksköterska och barnmorska som inte kommer att starta som planerat nästa höst.

Totalt berörs ett 50-tal platser. De som redan läser de utbildningarna berörs inte.

Kris för vårdutbildningar på Miun

Anledningen är att man måste säkra lärarnas kompetens. För att få utfärda examen måste de själva vara specialister och ha disputerat.

Hört rykten tidigare

Nina Fållbäck Svensson säger sig ha blivit tagen på sängen av beskedet.

– Jag har hört rykten om det här, men när vi ställt frågor om det har vi inte fått några tydliga svar. När det här nu kom i dag så blev det som en total överraskning. En mycket obegalig överraskning, säger hon.

Hur tänker du kring det här beskedet?

– Jag blir väldigt bekymrad. Det här kommer att få mycket otrevliga konsekvenser.

Kontakt med Miun

Redan under onsdagen initierade regionledningen en kontakt med Mittuniversitetet för att inleda en gemensam diskussion kring situationen.

– Vi skulle vilja klargöra vilka konsekvenser det här får. Jag skulle också vilja veta mer om det här beslutet, mot vilken bakgrund det fattats av Mittuniversitetet, säger Nina Fållbäck Svensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kris för vårdutbildningar på Miun

Mer i ämnet