Foto: SVT / arkiv

De kalla mordfallen inventeras

Uppdaterad
Publicerad

De sju kalla mordfallen i Västernorrland inventeras just nu. Några av de vilande utredningarna kan komma att få nytt liv.

Thomas Nilsson, chef för utredningsenheten i polisens region nord, utesluter inte att man kommer att ta allmänheten till hjälp.

Under jul- och nyårshelgerna har SVT Västernorrland här på webben uppmärksammat de sju så kallade kalla mordfallen i länet – som egentligen är åtta, eftersom ett av dem rör ett dubbelmord.

Med kalla mordfall avses ouppklarade mord där ingen gripits och dömts men där utredningarna inte preskriberats, det vill säga lagts ner och avskrivits definitivt.

Nya ingångar

De kalla fallen i polisens region nord, alltså de fyra nordligaste länen, inventeras för närvarande. Syftet är att försöka komma fram till om det är några av de ouppklarade mordfallen i nord, däribland i Västernorrland, där det skulle kunna tänkas finnas nya ingångar och möjligheter att aktivt ta upp utredningsarbetet på nytt.

Tittar lite extra på

– Vi har tittat lite på hur kollegerna i region syd gjort. Där har man plockat fram ett 15-tal fall som man nu tittar lite extra på och där man också via polisens hemsida efterlyser tips och upplysningar från allmänheten, berättar Thomas Nilsson.

Kan det komma att bli aktuellt även i region nord?

– Det tror jag säkert. Men till att börja med ska vi nu slutföra den här inventeringen.

Nya omständigheter

Vad kan det finnas för utsikter att få in nya uppgifter från allmänheten efter så många år?

– Tiden kan ha gjort sitt. Gamla lojaliteter kan till exempel ha ändrats, av olika skäl. Det som man kanske känt till men som man inte tidigare berättat kanske man kan tänka sig att berätta nu, för att omständigheterna kan vara andra nu än förut.

Evafallet äldst

Det äldsta kalla fallet i Västernorrland är mordet på Eva Söderström i Kramfors hösten 1987, det färskaste är mordet på Haifa Jamal i Kvisseby söder om Sundsvall sommaren 2009.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.