Demensboende har dåligt brandskydd

Uppdaterad
Publicerad

Ett demensboende på en liten ort i västra Medelpad får nu hård kritik av Räddningstjänsten.

Boendet byggdes ursprungligen för äldre eller funktionsnedsatta som inte var sängliggande eller rörelsehindrade. Det innebar att sex lägenheter byggdes inom samma brandcell. En brandcell ska isolera resten av byggnaden från den punkt branden startar.

Hinner inte få ut alla   

Räddningstjänsten menar nu att de efter ett larm kan nå byggnaden inom 6-7 minuter. Då kan de inte hjälpa personalen att utrymma boende vid en brand. Hela ansvaret för att få ut sex dementa äldre läggs då på den ensamma person som jobbar natt på avdelningen.

Krav på ombyggnad

Räddningstjänstens bedömning är att ”brandskyddet på objektet inte är skäligt utifrån den verksamhet som bedrivs där”. De kräver nu att varje enskild lägenhet ska vara utförd som en egen brandcell. Annars har personalen ingen möjlighet att få ut de gamla på ett tryggt sätt.

Sundsvalls kommun har nu fått ett föreläggande från Räddningstjänsten att bygga om lokalerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.