Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”För långt dragna slutsatser” – regionen slår tillbaka IVO:s äldrevårdskritik Visa alla (2)
Visa alla (2)

Efter hårda coronakritiken – Region Västernorrland går till motangrepp

Publicerad

Beslutet slog ner som en bomb i november:  IVO, inspektionen för vård och omsorg, menade i en rapport att coronapandemin avslöjat allvarliga brister i vården av äldre – och regionerna bar ett tungt ansvar. Region Västernorrland tillbakavisar helt kritiken. 

Kritiken gällde samtliga regioner, och IVO:s generaldirektör Sofia Wallsten var starkt kritisk:

– Kvalitén är för låg även under en pandemi, sa hon i SVT. 

IVO hade granskat ett stort antal journaler och intervjuat runt 300 medicinskt ansvariga sjuksköterskor runt om i landets kommuner. 

Nära en femtedel av de de gamla på säbos, särskilda boenden för äldre, hade inte ens fått någon läkarbedömning, och i många fall hade läkarna bara kontakter med personalen på äldreboenden.

Statsministern bekymrad

Rapporten väckte stort uppseende och en intensiv debatt, och statsminister Stefan Löfven sällade sig till kritikerna; ”Regionerna har brustit i sitt ansvar, självklart är det mycket allvarligt”, sa Löfven till SVT när rapporten blivit känd.

”Allvarligt”, tyckte statsministern om IVO:s slutsatser

IVO ville ha in ha in svar och synpunkter från regionerna, och det skulle gå undan.

Nu har Region Västernorrland svarat, och enkelt uttryckt så håller man varken med statsministern eller IVO.  Snarare är man mycket kritisk till slutsatserna i rapporten.

Slutsatserna håller inte

– IVO borde haft ett mycket större underlag,  man har utgått från ett fåtal journaler och händelser och slutsatserna har blivit för långtgående, säger Kurt Pettersson, nytillträdd Hälso- och sjukvårdsdirektör i Västernorrland.

– Jag har ju själv en bakgrund som forskare, och det här skulle inte hålla för en forskningsrapport.

Underkänner rapporten

I svaret till IVO skriver regionen att man gärna ser en kritisk granskning av äldrevården, men då ska det vara med fakta och det ska vara balanserat. 

Vi vet ju idag att en stor del av de som dött av covid-19 är gamla människor på äldreboenden. Ger inte bara det stora antalet IVO rätt i att det inte har fungerat som det borde?

– Nej, den slutsatsen kan man inte dra, säger Kurt Pettersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet