Vera och Elis i Junsele har tappat dussintals klasskamrater de senaste åren. Foto: Hans Lindblom SVT

Sjuårige Elis till Migrationsverket: ”Det här är inte okej”

Uppdaterad
Publicerad

Elis och Vera är sju och tio år gamla. Att en klasskamrat plötsligt flyttar är något de vant sig vid, för det har hänt många gånger de senaste åren.

– I ettan var vi tjugosex i min klass. Nu är vi tolv, berättar Vera.

Man kunde kanske tro att en byaskola som den i Junsele eller en liknande inlandsort brukar ha en viss kontinuitet och en känsla av att alla känner alla.

Inte i Junsele. Där har antalet elever skiftat rejält de senaste åren. Läsåret 16/17 fanns 215 elever på skolan. Efter den senaste flytten i december där 34 klasskamrater försvann på en dag har Junsele skola nu 128 elever kvar.

Flyktingarna i Junsele

”Inte okej”

Elis Danielsson, sju år, vet vad han tycker om saken:

– Varför måste dom flytta? Dom har ju bott här i flera år. Det här är inte okej, säger han.

Minns hur de grät

Vera vet knappt hur många klasskamrater som plötsligt inte sitter i skolbänken brevid. Hon var med när 34 barn och lika många vuxna flyttades i december och berättar hur både hon och kompisarna grät.

Hon minns även en klasskamrat, Mohammed, som var ledsen i skolan en dag. Läraren försökte trösta men nästa dag hade familjen flyttat.

– Kanske hade han fått veta att dom måste flytta dagen innan och det var därför han var ledsen, tror hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingarna i Junsele

Mer i ämnet