Migrationsverkets enhetschef Cecilia Borgh är tacksam mot hur Junsele ställde upp för flyktingarna. Foto: Hans Lindblom

”Junseleborna har haft den inställningen att allting går att lösa”

Uppdaterad
Publicerad

Ingen vet exakt hur många flyktingar som passerat Junsele de senaste åren. Inte ens Migrationsverket. Men att det hela varit en lyckad process med tanke på förutsättningarna är alla överens om. Tack vare byns speciella nätverk och stora ideella insatser.

Migrationsverket har omorganiserats, bytt system och organisation många gånger de senaste åren. Därför är siffrorna på hur många flyktingar som spenderat några veckor eller några år i byn litet osäkra. Men det handlar om tusentals. Som mest mellan 250 och 260 stycken.

En nästan orimligt stor grupp människor från hela världen har samlats i ett samhälle med runt tusen innevånare.

Flyktingarna i Junsele

”De flesta har trivts”

– Vi har haft ett jättebra samarbete och de flesta som kommit till Junsele har trivts. Det har ofta handlat om människor med helt annan bakgrund som kommit från storstäder till exempel och så har dom hamnat mitt ute i skogen. Men tack vare att de blivit så väl mottagna har det fungerat, säger Cecilia Borgh, enhetschef på Migrationsverket i Kramfors.

”Så många ville samarbeta”

Mycket har man lärt sig på vägen och vissa saker hade hon kanske gjort annorlunda så här i efterhand.

– Jag kanske skulle hållit ihop min organisation. Det var så många som ville samarbeta så ibland blev det flera som samarbetade om samma sak men samtidigt har det löst sig. Junseleborna har alltid sagt ”att allting löser sig”, säger Cecilia Borgh.

I klippet utvecklar hon tankarna om åren med Junsele som flyktingmottagare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingarna i Junsele

Mer i ämnet