Foto: TT

Fiskeprofil får tillbaka fiskekort

Uppdaterad
Publicerad

Under hösten stängdes fiskeprofilen Daniel Persson av från fiske i Ljungan efter att han bland annat protesterat mot höjda fiskekortspriser. Nu upphäver Länsstyrelsen beslutet.

Daniel Persson har arbetat med restaureringen av Ljungan men tvingades lämna arbetet efter en schism. När så två av Ljungans fiskevårdsområden aviserade en höjning av fiskekortspriserna inför 2018 deklarerade Persson att han skulle stödja en eventuell bojkott av fisket via Facebookgruppen Ljunganfiskarna.

”Om någon driver igång och samordnar en bojkott, så kan ni räkna med mitt deltagande” skrev Persson i ett inlägg.

Stängdes av

Nedre Ljungans Fiskevårdsområde och Tuna Östra Fiskevårdsområde reagerade på inlägget genom att stänga av Daniel Persson från fiske i fem älvar under hela 2018. Persson hade förtalat organisationen och dess funktionärer i sociala medier menade man.

Länsstyrelsen upphäver beslutet

Daniel Persson vände sig till Länsstyrelsen som nu behandlat ärendet. De konstaterar att fiskevårdsområdet har rätt att ta ut en avgift om någon bryter mot de regler som gäller för fisket, i övrigt har de ingen laglig rätt att besluta om några sanktioner.

Eftersom Daniel Persson inte brutit mot några fiskeregler upphäver Länsstyrelsen beslutet att dra in Perssons fiskekort.

– Det känns jätteskönt att fått rätt, säger Daniel Persson till SVT Västernorrland.

Kanske inte får köpa

Daniel Perssons seger i frågan kan dock bli kortlivad. Detta eftersom Länsstyrelsen även påpekar att frågan om fiskevårdsområdet väljer att inte sälja fiskekort till Daniel Persson är en civilrättslig fråga som inte prövas av Länsstyrelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer