Pernilla Åsén och Peter Svelanders son Algot föddes för tidigt. Foto: Barbro Sellin/SVT

För tidigt födda barn vårdas utomläns

Uppdaterad
Publicerad

Sedan några år tillbaka har det varit brist på specialistsjuksköterskor på neonatalavdelningen på Sundsvalls sjukhus. Det har gjort att man fått köpa vårdplatser till för tidigt födda barn och deras föräldrar på Östersunds sjukhus.

Det är barn som är födda mellan vecka 28 -32 som behöver vård av barnsjuksköterskor med neonatal kompetens. Sådan personal är det brist på i dagsläget.

– Man lider ju med föräldrarna, med familjen som tvingas åka till en annan ort där de inte har familj i närheten och inte kan ta emot besök på samma sätt, säger Sara Sjölén, specialistsjuksköterska på Neonatalavdelningen, Sundsvalls sjukhus.

Lidande för familjen

Pernilla Åsén och Peter Svelanders son Algot föddes dagen innan julafton. Han har fått vård på neonatalen i Sundsvall.  Algots pappa menar att det hade det blivit komplicerat för familjen om Algot hade vårdats på Östersunds sjukhus.

– Ja det hade blivit väldigt besvärligt eftersom vi har tre äldre syskon hemma. Det hade varit jobbigt att varit så långt hemifrån, säger Peter Svelander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.