Foto: Barbro Sellin/SVT

”Lön är en viktig del men schemat väger tyngre”

Uppdaterad
Publicerad

Under år 2018 lyckades man rekrytera 10 nya sjuksköterskor. Något som gör att man hoppas att efter sommaren slippa skicka dom små patienterna till andra län.

Det har bland annat varit mingelkväller där Mittuniversitetet och HR-avdelningen från sjukhuset jobbat tillsammans med specialistsjuksköterskor från neonatalen med att värva ny personal.

– Vi har ett gäng sjuksköterskor på avdelningen som brinner för den här avdelningen och verkligen gjort ett stort arbete med rekrytering. Man har tipsat om att få komma hit och hospitera en dag på vår avdelning. Vi är ju väldigt specialiserad, säger Lena Nylander, enhetschef på Neonatalavdelningen.

Bra schema väger tungt

Schemat och lön är avgörande när man väljer arbetsplats. Det gjordes en löneöversyn för att reglera lönerna för de specialistsjuksköterskor och allmänsjuksköterskor som låg lägre än barnsjuksköterskor i länet första september 2018.

– Sedan jobbar vi på att få in en arbetstidsmodell och få alla att jobba två helger av fem istället för varannan helg. Alla nyrekryterade jobbar två helger av fem nu och målet är att få de ordinarie att gå in på det också. Schemat är en viktig del om man vill jobba på ett ställe eller inte. Lön är också en viktig del men schemat väger tyngre, säger Anne Thelander, länsverksamhetschef  Barn och ungdomsmedicin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.