Foto: SVT

Fyra myndigheter säger nej till Härnösand

Uppdaterad
Publicerad

Fyra av de fem myndigheter som skulle flytta arbetstillfällen avstyrker flytt. Det framgår av de remissvar på utredningen Ökad statlig närvaro i Härnösand. En av myndigheterna har inte svarat ännu.

Snart går remisstiden ut till utredningen Ökad statlig närvaro i Härnösand som civildepartementet beställt. Utredaren har uppmanat fem myndigheter; Socialstyrelsen, Skolverket, Kammarkollegiet och biståndsmyndigheten SIDA, att utlokalisera delar av sin verksamhet till Härnösand.

Försenade legitimationer

Skolverkets remissvar kom för några veckor sedan. Skolverket avstyrker flytt eftersom det, enligt deras bedömning, skulle innebära att utfärdandet av lärarlegitimationer skulle försenas om den skulle flyttas till Härnösand. Skolverket menar att hela skolsystemet skulle påverkas, då det redan idag är brist på legitimerade lärare.

Ett liknande resonemang för Socialstyrelsen vars legitimationsverksamhet föreslagits flytta till Härnösand. Legitimationer till 22 olika yrkeskategorier riskerar att försenas vid en flytt. De anför också konsekvenser för kontorsservice och IT-säkerhet, som de inte anser att utredaren belyst.

”Lämpar sig inte för utlokalisering”

Skatteverket som för bara några veckor sedan fick sig tilldelad en tomt för sitt arkiv i Härnösand, stämmer in i kören och avstyrker utlokalisering av registervården till Härnösand. De tycker att de 20-30 arbetstillfällen till Härnösand som en flytt av deras arkiv innebär, är tillräckligt,

Kammarkollegiet föreslås flytta sin tolk- och översättarverksamhet till Härnösand. ”Verksamheten lämpar sig inte för utlokalisering”, skriver myndigheten i sitt yttrande och avstyrker också de.

Kritik mot utredningen

Kammarkollegiet är kritisk mot hela utredningen som enligt myndigheten, ger en ”felaktig beskrivning av verksamheten”. Skatteverket i sin tur menar att utredarens förslag utgår från en ”missuppfattning avseende vilken verksamhet som Skatteverket för närvarande bedriver i Härnösand.”

SIDA har ännu inte inkommit med sitt yttrande över utredningen vars syfte var att utlokalisera omkring 70 jobb till Härnösand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.