Härnösandspolitiker Ingrid Nilsson (V) och Olivia Wigzell Socialstyrelsen har olika syn på för och nackdelar med utlokalisering av statliga jobb. Foto: SVT / Socialstyrelsen

Oro för brist på kompetens i Norrland

Uppdaterad
Publicerad

Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell säger nej till utlokalisering för att handläggningstiderna skulle bli längre för utfärdande av legitimationer till vårdpersonal. Det vägs upp av andra fördelar, anser Ingrid Nilsson (V), vice ordförande i Härnösands kommunstyrelse.

Det är på regeringens initiativ som utredaren har hittat 80 jobb som skulle kunna flyttas till Härnösand, men fyra av de fem myndigheter som hittills svarat vill inte utlokalisera sin verksamhet.

– Att de statliga myndigheter, som nu finns i Stockholm, inte vill utlokaliseras till en mindre ort i Norrland är inte särskilt förvånande. De är nöjda med den situation de har i Stockholm, säger Ingrid Nilsson (V), förste vice ordförande i Härnösands kommunstyrelse.

Så enkelt är det inte enligt Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell. Hennes huvudargument för att säga nej till utlokalisering är att handläggningstiden för legitimationer till vårdpersonal skulle bli längre.

– Vi vet att när man byter kontor så är erfarenheten att personer slutar innan man hinner rekrytera nya, och i det glappet kan handläggningstiderna bli längre. Sen tar det tid att bygga kompetens, säger hon.

Stannar längre

I Härnösands kommunhus ser man annorlunda på frågan.

– Signalerna är att vi saknar kompetens i norra Sverige och att det kommer att bli fördröjningar i deras arbete. Men det man vet är att personal som anställs på arbeten har en benägenhet att stanna längre kvar på sina jobb än i Stockholmsområdet, säger Ingrid Nilsson (V).

”Härnösand en bra kommun”

Underkänner Socialstyrelsen Härnösand?

– Inte på något sätt, Härnösand är en bra kommun och vi kommer att kunna rekrytera bra personer där, men vi ser en risk för längre handläggningstider och den risken vill vi peka på, säger Olivia Wigzell.

Frågan om utlokalisering av statliga jobb från Stockholm till Härnösand avgörs av regeringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.