Kammaråklagare Stina Sjöqvist vill inte avslöja vad 23-åringen sagt i förhör. Foto: SVT

Härnösandsmordet: Misstänkte mördaren har erkänt fler brott

Publicerad

Den 23-årige man som nu inväntar tingsrättens dom, efter att han stått åtalad bland annat för mord på en 19-årig man i Härnösand, har i polisförhör erkänt att han begått fler brott.

Efter att polisen gripit 23-åringen misstänkt för att ha knivmördat en 19-årig man, våldtagit en ung kvinna och försökt knivmörda hennes vän fördes han till polishuset för att förhöras. I polisens förundersökning finns dessa förhör nedtecknade. I ett av dem uttalar plötsligt 23-åringen spontant att han vill erkänna fler brott som han ska ha begått.

”Han vill erkänna två ytterligare brott som han gjort sedan länge som han kom undan med. Han är inte ens misstänkt där”, står det i förhörsprotokollet.

Mord och våldtäkt i Härnösand

Förhörsledaren vill då att han väntar till ett senare tillfälle med att prata om det. Därför nämns inte mer om detta i den aktuella utredningen som då redan gäller mord, två våldtäkter och ett mordförsök.

Åklagaren lägger locket på

Efter att rättegången om dessa brott avslutats ställer SVT frågan till kammaråklagare Stina Sjöqvist om vilka de andra brotten är. Sjöqvist är dock mycket förtegen om de andra brotten och hänvisar bara till att de hör till andra utredningar. Om dessa utredningar nu pågår vill hon heller inte svara på.

Krav på rättspsykiatrisk undersökning

23-åringen är tidigare dömd för brott vid två tillfällen, bland annat för sexuellt ofredande mot en minderårig flicka. Han har också förekommit i andra utredningar om brott.

Åklagare Sjöqvist har tidigare begärt att 23-åringen ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning eftersom han lämnat märkliga uppgifter i förhören om mordet och våldtäkterna.

Om 23-åringens nya erkännanden nu hamnar i kategorin ”märkliga uppgifter” eller om de kommer att leda till nya vändor i tingsrätten återstår alltså att se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mord och våldtäkt i Härnösand

Mer i ämnet