Inom kort kommer nu Högsta domstolens besked om det blir resning och därmed en ny rättegång i fallet Malin Lindström. Foto: Privat / SVT arkiv

Högsta domstolen nära avgörande i Malinfallet

Uppdaterad
Publicerad

Resningsansökan i Malin Lindströmfallet och den nya dna-bevisningen har i veckan föredragits för justitieråden i Högsta domstolen.

Inom de närmaste veckorna fattas beslutet: Räcker de nya omständigheterna i fallet till en ny rättegång kring det ännu olösta mordet på 16-åringen från Örnsköldsvik från 1996?

Högsta domstolens justitieråd är landets högsta domare. De har nu alltså fått riksåklagarens förundersökning i fallet Malin Lindström föredragen för sig.

I materialet ingår den nya bevisningen som via dna knyter den tidigare dömde och senare friade mannen i den förra rättsprocessen i slutet av 1990-talet – den så kallade Malinmannen – till mordoffret.

Fallet Malin Lindström

Oklart när beskedet kommer

Det som händer nu är att justitieråden ska överlägga och överväga om den nya bevisningen i målet är ett tillräckligt starkt skäl för att bevilja resning, det vill säga en ny rättegång, i fallet.

När HD:s beslut kommer i frågan är oklart, men med allra största säkerhet kommer det före halvårsskiftet.

– Det finns ingen tidsfrist för när beslutet senast måste fattas och meddelas. Det kan i princip komma när som helst den närmaste tiden, säger Maria Schöllin, justitiesekreterare vid Högsta domstolen.

Hovrätten i Sundsvall

I riksåklagarens resningsansökan till Högsta domstolen ingår också ett yrkande om att ”Malinmannen”, som nu är i 45-årsåldern och bor i en annan del av Sverige, ska häktas om resning i målet beviljas.

Det är i så fall en fråga som prövas särskilt i målet och med tillämpning av de vanliga reglerna om häktning. Den tilltalade blir alltså inte häktad per automatik om resning bevlijas.

Om HD säger ja till resning innebär det att det blir en ny rättegång i den domstol där målet senast avgjordes, det vill säga Hovrätten för nedre Norrland i Sundsvall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Malin Lindström

Mer i ämnet