Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Lovordades av kommunalrådet – nu stoppas byggplanerna

Uppdaterad
Publicerad

Planerna på billiga hyresrätter lovordades av kommunen och vägen framåt var ljus. Men kommunalrådet kände inte till att vd:n var dömd för brott – och efter SVT:s frågor stoppas nu satsningen.

Bolaget Landskapsbyggen frontas av ex-ministern Sven Otto Littorin och vd:n Johan Blumenthal, och har lanserat planer på billiga hyresrätter på flera håll i landet.

Men SVT kunde i höstas visa hur bolagets bygge i Skellefteå kantats av problem, bland annat hade en myndighetsrazzia visat arbetsmiljöbrister och att en arbetare saknade arbetstillstånd.

SVT Nyheter granskar

SVT hittade personkopplingar till olika investeringshärvor, och hyresgäster rasade mot att byggena inte var färdiga.

Vd:n Johan Blumenthal dömdes också senare för brott mot utlänningslagen.

”Prioriterat”

I Sundsvall har Landskapsbyggen under ett år haft markanvisningar för nybyggen i två orter: Njurunda och Matfors. Planerna har lovordats av kommunens högsta ledning.

– Det är viktigt att komma till skott i Matfors, det är prioriterat från kommunens sida, sa kommunalrådet Niklas Säwén (S) till Sundsvalls Tidning efter att kommunfullmäktige i mars klubbat en ny detaljplan.

Anvisningarna skulle löpa ut i juni, men enligt Säwén var planen att de skulle förlängas. Kommunens tjänstemän hade då också förklarat för bolaget att man ville gå vidare, och föreslagit nya möten, visar handlingar som SVT tagit del av.

När SVT kontaktar Niklas Säwén säger han att han känner till att det funnits kritik och turbulens kring bolaget, men inte att Johan Blumenthal dömts för brott.

”Strul och ifrågasättanden”

När vi senare ber om en intervju hänvisas vi till stadsbyggnadsdirektör Andreaz Strömgren, som nu ger ett nytt besked: markanvisningarna kommer inte att förlängas när de löper ut den 20 juni.

– Vi har noterat att det under det sista året förekommit en del strul och ifrågasättanden, och det har legat till grund för att vi inte går vidare. (Se video.)

Bakgrunden sägs vara domen och den tidigare kritiken, ihop med annan information kommuen fått via myndighetskontakter.

SVT har utan resultat sökt både Johan Blumenthal och Sven Otto Littorin, som tidigare tillbakavisat kritiken, bland annat i ett brev till Sundsvalls kommun (se nedan).

Littorins brev till kommunen

Efter SVT:s granskning i november skickade Sven Otto Littorin ett brev till Sundsvalls kommun där han gick igenom uppgifterna som avslöjats:

”För det första gjordes en koppling till skumrasktyper som raggat pengar i olika byggprojekt med våra namn. Som vi bägge har svarat till SVT gång efter annan har vi varken som bolag eller privatpersoner gjort några affärer med någon av dessa. Det stämmer att några sådana personer tog kontakt med oss men vi avvisade deras propåer och har aldrig godkänt dem som samarbetspartners i någon del. Att den kopplingen görs tills oss avvisar vi bestämt.

Därefter riktas kritik mot Nordic Unit AB. Nordic Unit är ett byggbolag med svenskt kollektivavtal som bygger enligt alla svenska lagar och regler. Just dessa 58 lägenheter producerades i rekordtakt: från första mötet med Skellefteå kommun tills dess att de första hyresgästerna flyttade in tog det lite drygt 14 månader. Det är väsentligt snabbare än någon av våra konkurrenter klarat av där uppe. Det har förstås väckt ont blod bland andra byggfirmor.

Fastigheterna och de 58 lägenheterna är godkända av alla myndigheter och det som återstår är väderberoende markarbeten som ska färdigställas när klimatet så medger. Det finns, som i alla nybyggnationer, hyresgäster som klagat. Men det finns också de hyresgäster som hört av sig till oss och tackat för fina lägenheter – och att de över huvudtaget fått någonstans att bo. I inslaget intervjuades dessutom en person om säkerhetsbrister, som aldrig arbetat med någon av oss eller med denna produktion. Det kanske hade varit mer relevant att intervjua en byggkontrollant eller liknande, med verklig insyn i byggnationen.

Nordic Unit har vuxit kraftigt under de senaste åren och vid något tillfälle har likviditeten varit ansträngd. Dessutom har det förekommit en och annan konflikt med underleverantörer. Men företaget har alltid tagit sitt ansvar och löst de eventuella problem som uppkommit – både med myndigheter, underleverantörer och hyresgäster. Johan har all dokumentation så det är bara att fråga efter det ni vill ha.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet