Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Landshövding Berit Högman vill hålla trappan på residenset fri från nazister. – Det handlar om värderingar och tankar en som landshövding överhuvudtaget aldrig står för, säger hon. ”Hade jag varit hemma hade jag kört bort dom” Foto: Pierre Ragnehag, SVT

Ilska över nazistdemonstrationen i Härnösand

Uppdaterad
Publicerad

Landshövding Berit Högman reagerar kraftfullt mot Nordiska Motståndsrörelsens aktion igår i Härnösand. Trots att NMR saknade tillstånd för manifestationen genomfördes den – på trappan till landshövdingens residens. Det gör henne rejält upprörd.

”Jag hade aldrig i min vildaste fantasi kunnat tro att residensets trappa skulle användas av röster för ickedemokratiska budskap” skriver landshövdingen i ett känslosamt inlägg på sociala medier.

”Skulle aldrig ha tillåtit detta”

Berit Högman befann sig i inte själv i residensen när aktionen genomfördes och skriver att hon ”aldrig skulle ha tillåtit det – budskap från residensets trappa ska alltid vara budskap som värnar våra mänskliga rättigheter och alla människors lika värde.

– En landshövding företräder riksdag och regering, lagar och förordningar, och inget av det som sades igår stämmer med det, säger hon när hon träffar SVT under söndagen, dagen efter NMR:s aktion.

– Hade jag varit hemma hade jag gått ut och sagt att här ska ni inte vara, det här ingen mötesplats för den typen av agitation.

Du hade jagat bort dom?

– Jag hade verkligen försökt det, absolut. 

Trotsade polisen

Nordiska motståndsrörelsen ansökte om tillstånd men nekades det av polisen eftersom ett annat evenemang redan var inbokat på torget, men NMR struntade i detta och genomförde sin aktion ändå.

Polisen fanns på plats på torget under aktionen men valde att inte ingripa.  Nu vill landshövdingen har svar från polisen om varför om både varför man lät NMR använda residensets trappa, och varför man inte ingrep – trots att NMR saknade tillstånd för sin manifestation.

På sin hemsida rapporterade Nordiska Motståndsrörelsen om aktionen i Härnösand under lördagen.Tidningen EXPO som granskar högerextrema rörelser hade en reporter på plats.

Enligt EXPO bestod deltagarna i Härnösand av ditresta aktivister från andra delar av landet, bland annat medlemmar i NMR:s riksråd, organisationens högsta organ. 

Berit Högman, landhövding i Västernorrland. Nu vill hon ha svar från polisen varför de lät aktionen pågå - utan att ingripa

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer