Foto: SVT / Eva Harström

Ingen förlikning mellan Ocean Gala och Migrationsverket

Uppdaterad
Publicerad

Floating Accomodations och Migrationsverket kan inte komma överens i tvisten om asylfartyget Ocean Gala. Nu blir det rättegång, men tidigast efter sommaren.

Överläggningarna i Norrköpings tingsrätt mellan Migrationsverket och rederiet bakom Ocean Gala, Floating Accommodations Sweden AB, har avslutats i oenighet.

Inga hyresgäster

Tvisten handlar om Floating Accommodations mångmiljonkrav på Migrationsverket, sedan Migrationsverket sa upp hyresavtalet om platser för asylsökande på fartyget Ocean Gala. Fartyget låg vid Utansjö hamn i norr om Härnösand under sommaren 2016.

Efter oenighet med såväl lokala myndigheter som Migrationsverket lämnade Ocean Gala hamnen efter sex månader utan att någon enda asylsökande bott en enda dag på fartyget.

Stämmer Migrationsverket

I september 2016 stämde ägarna till Floating Accommodations Migrationsverket på 250 miljoner kronor på grund av avtalsbrott, enligt rederiets uppfattning.

Parterna har träffats för en så kallad muntlig förberedelse i Norrköpings tingsrätt. Protokollet från det mötet är tydligt:

Parterna står så långt ifrån varandra att man inte hittar något samförståndslösning. Det innebär att det blir rättegång i tvisten.

Huvudförhandlingen kommer att hållas tidigast efter sommaren 2018.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Asylbåtens krokiga färd

Mer i ämnet