Internt bråk i Sverigedemokraterna – styrelsen uppmanas avgå

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna i Västernorrland skakas av interna motsättningar och styrelsen uppmanas nu avgå. Interna kritiker upplever distriktet som toppstyrt av några få individer samtidigt som det råder oklarheter kring bokföringen.

Inför söndagens årsmöte i Sundsvall har riksdagsledamoten Johnny Skalin föreslagits som ny ordförande, men avdelningen i Ånge går emot förslaget. I stället föreslås Stig Malmberg, Ånge, som motkandidat.

– Jag vill påstå att den nuvarande styrelsen gått in i väggen och det är orimligt att de sitter kvar som läget är just nu, säger Stig Malmberg till SVT.

SD Västernorrland

Brister i bokföringen

Läget just nu är att revisorerna avstyrkt ansvarsfrihet för styrelsen. De ordinarie revisorerna hoppade av i vintras och istället tillsatte Sverigedemokraternas riksorganisation de revisorer som skulle granska partidistriktets räkenskaper. Deras dom blev hård. Bokföringen saknades i stort sett helt och revisorerna avstyrkte ansvarsfrihet för styrelsen.

Bristerna innebär bland annat oklarheter kring Sverigedemokraternas partistöd.

Riskerar uteslutning

Sedan revisorernas kritik blev känd har bristerna dels polisanmälts och dels blivit föremål för en mer ingående granskning av SDs partiorganisation vilket sätter ramen för helgens årsmöte. I princip kan årsmötet ändå välja att bevilja styrelsen ansvarsfrihet, men Stig Malmberg i Ånge anser att det är dags för styrelsen att ta ansvar för det inträffade och avgå. Själv är han beredd att ta över som ordförande, men han är också beredd att förlora striden och riskera uteslutning ur partiet.

– Det är en risk jag tar men jag anser mig inte ha något annat val, säger han.

SVT: Blir det ett stormigt möte på söndag?

– Det är svårt att säga, jag kan inte bedöma det just nu.

Långvarig konflikt

SVT har tidigare i år berättat om de interna konflikterna inom partiet och dessa förstärks nu ytterligare inför årsmötet. Fler personer inom SD som SVT talat med beskriver att det förekommit en kamp om de arvoderade politiska posterna som styrts av avdelningarna i Sundsvall, Timrå och Härnösand, medan övriga länsdelar marginaliserats. Samma personer berättar om en konflikt kring dessa frågor som pågått i flera år.

Valberedningens förslag inför årsmötet på söndag speglar denna koncentration ytterligare. Av tio föreslagna styrelseledamöter kommer nio av tio från de tre kommunerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SD Västernorrland

Mer i ämnet