Martin Kirchberg, SD:s revisor Foto: Björn Lindgren/TT

Sverigedemokraterna i länet kritiseras av partiets revisorer

Uppdaterad
Publicerad

Revisorerna hoppade av och fick ersättas av nya från riksplanet och nu har domen kommit. Sverigedemokraterna i Västernorrland får underkänt.

Martin Kirchberg är en av två revisorer som Sverigedemokraternas riksorganisation utsett för att granska distriktets bokföring. Han fick uppdraget sedan de ordinarie revisorerna oväntat hoppade av.

– Vi har inte kunnat se att några pengar förskingrats men det är dålig ordning på bokföringen, säger han till SVT Västernorrland.

Underkänt betyg

Det har visat sig finnas brister i dokumentation, bokföring och arkivering. Reseräkningar har betalats dubbelt utan att det framgått att pengar betalats tillbaka.

Sammantaget blev resultatet underkänt för den sittande styrelsen. Riksorganisationens revisorer har inte ansett sig kunna bevilja styrelsen ansvarsfrihet.

SVT: Vad händer nu?

– Det blir en fråga för årsmötet. Det blir medlemmarna som får avgöra vilka åtgärder som bör vidtas, säger Kirchberg.

Partistöd – skattepengar

Som alla politiska organisationer finansieras Sverigedemokraterna till stor del med partistöd. Det är alltså skattepengar som håller verksamheten under armarna.

– Det kommer in en del medlemsavgifter men i stort är det skattepengar och därför ställer vi stora interna krav på att bokföringen skall vara rätt och riktig, säger Kirchberg.

Det har tidigare i år stormat kring partiets lokalavdelning i Sundsvall.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SD Västernorrland

Mer i ämnet