Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon finns fler exempel på brister som framkommit ”Nattlinnet blött och fullt med avföring”, till exempel. Och vad säger lagen om kommunens ansvar? Foto: Grafik: Truls Wallin SVT design

Intorkad avföring och urin upp till skuldrorna – rapporter visar brister i äldrevården i Sundsvalls kommun

Uppdaterad
Publicerad

Intorkad avföring som måste skrubbas bort. Intorkade kocker i munnen som måste tas bort med pincett. Det är två exempel av ett 20-tal rapporterade omsorgsbrister inom den kommunala äldreomsorgen i Sundsvall.

– Hygien är basalt, säger Annika Eriksson, stabschef inom omsorgen i Sundsvalls kommun.

Det är ett misslyckande medger hon. Det vi hittat när vi granskar avvikelser i äldreomsorgen.

– Det är ju basal omvårdnad. Man har rätt att må bra och känna sig trygg att bo i våra verksamheter.

Stor andel omvårdnadsbrister

Nära en fjärdedel, 24 procent, av de missförhållanden, eller misstänkta missförhållanden, som rapporterats i äldreomsorgen i Sundsvalls kommun de senaste åren handlar om hygienbrister. Det visar SVT:s genomgång av rapporterna. Runt 20 av drygt 80 rapporter innehåller uppgifter om bristande omvårdnad. Men endast ett av ärendena har skickats till IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

”Patienten upplever det som kränkande”, framkommer i en rapport där den äldre fått sitta i sin egen avföring ”onödigt länge” då ingen personal tog sig tid att byta.

”Avföring ända fram på magen”

Merparten av de allvarliga avvikelserna rör dementa äldre på boenden men några kommer också från hemtjänsten. Här är några exempel på vad som rapporterats under perioden 2019 – oktober 2022:

”Upptäcker stor urinmängd. Hela sängen+pyjamas”

”Har intorkat bajs fulla ändan/underlivet” 

”Har inte blivit bytt och inte tvättad”

”Vi har sett att det fuskas i morgonomvårdnad”

”Avföring ända fram på magen (intorkat). Svamp i hela underlivet”

Kocker satt fast i munnen

Några avvikelser gäller även brist på munvård:

”Plockade intorkade kocker ur munnen med pincett”

Vårdbiträdet på korttidsboendet som gjort avvikelserapporteringen beskriver att denne fick ta olja för att lösa upp det som satt fast.

”Fick vänta tills personal var ledig. Ansvarig personal gjorde annat istället för att ta hand om sin patient”.

Patienten upplevde det som kränkande.

Bristande kompetens och bemanning

Kommunen själv konstaterar att det skett en ökning av brister i omvårdnaden som orsakat lidande för den drabbade. Det framgår i kvalitetsberättelsen från 2021.

Där står att allvarliga avvikelser är en konsekvens av bristande kompetens och bemanning.

Lex Sarah brukar man benämna de bestämmelser i socialtjänstlagen, SoL, och i lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, som reglerar anställdas m.fl. skyldighet att rapportera missförhållanden och påtagliga risker för missförhållanden.

I lex Sarah ingår också en skyldighet för den som bedriver verksamheten att efter att ha tagit emot en rapport utreda, dokumentera och avhjälpa eller undanröja missförhållandet eller den påtagliga risken för ett missförhållande.

Vidare ingår en skyldighet för den som bedriver verksamheten att om ett rapporterat missförhållande eller en påtaglig risk för ett missförhållande är allvarligt snarast anmäla det till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Skyldigheterna gäller i både kommunal och yrkesmässigt bedriven enskild verksamhet samt vid Statens institutionsstyrelse.

Källa: IVO

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.